Juhtúrós rakott, sült tészta, ahogy régen Erdélyben készült

juhturós rakott cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy laktató, húsmentes főétel vagy nagyon gazdag köret, ami ismerősnek tűnik, de mégsem az.

Korábban írtam Kövi Pál újra megjelent receptgyűjteményéről, az Erdélyi Lakomáról. Bár a cikkben, amit a könyvről írtam, sok mindent elmondtam arról, miért érdekesek a benne található receptek, miért keríti hatalmába az embert az olvasása közben egy ismerős és egyszerre új érzés, a legjobban magukon az ételeken keresztül tudom elmagyarázni, miről is van szó.

Túrós tésztát mindenki készít. Ki klasszikus módon, csuszából, ki metélttel vagy fodros kockával, ki szalonnával és cukorral, ki szalonna nélkül. Ez a recept voltaképpen csak egy túrós tészta a sok közül, és mégis több mindegyiknél, méghozzá három fontos különbség miatt.

Az első, hogy nem túróval, hanem juhtúróval készül, a másik, hogy kapor is kerül bele, a harmadik pedig, hogy az egészet rétegezzük és összesütjük. Az eredeti recepten itt-ott változtattam, ez az én verzióm.

Juhtúrós rakott metélt

juhtúrós rakott kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 gramm tojásos metélt
  • 150 gramm juhtúró
  • 200 gramm tehéntúró
  • 300 gramm tejföl
  • kapor
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát bő vízben kifőzzük, leszűrjük. A túrókat elkeverjük a tejföllel. Egy kizsírozott vagy kivajazott tálba lerakjuk a tészta egyharmadrészét, megkenjük a túrós keverék harmadával, kaprot szórunk rá,  majd megint tészta, túró következik. A lényeg, hogy az utolsó réteg túró legyen.

180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük.

Önmagában is finom, de eredetileg köretként szerepel a könyvben.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük