10 puha, mennyei piskóta: a legjobb receptjeinkből válogattunk
Mielőtt a kezdők kitanulják a sütés csínját-bínját, érdemes a legalapvetőbb receptekkel tisztában lenniük, ilyen a palacsinta és a piskóta.
A piskóta alapsütemény, amely bármilyen alkalomra megállja a helyét. Lehet egyszerűbben szervírozni vagy cicomázni: a piskóta roládként és tortaként a legmutatósabb, rengetegféle receptet próbálhatsz ki.
A piskótarolád legnagyobb vonzereje a krém. Kerülhet rá lekvár, csokikrém, vaníliás főzött krém vagy bármilyen más, amit jónak vélsz. Mi most egy kakaós, csokis, kávés piskótatekercs receptjét hoztuk el, mely látvanyban és ízben is elvarázsolja az édesszájúakat.
Krém:
Először a krémet készítsük el. Egy kis tálban keverjük össze a kakaóport az instant kávéval, majd öntsük fel forró vízzel, és keverjük simára. (Ha szükséges, picivel több vizet is használhatunk.)
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd keverjük a kávés keverékhez.
A tejszínt a cukorral verjük kemény habbá. Ezután a kihűlt kávés, csokis keveréket is forgassuk hozzá. A kész krémet fedjük le fóliával, és tegyük hűtőbe néhány órára.
Piskóta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, és keverjük hozzá a sütőport, kakaót.
A tojást válasszuk szét.
A tojássárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, majd forgassuk hozzá az olajat.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ezután kisebb adagokban keverjük össze a tojássárgáját a tojásfehérjehabbal.
A tojásos masszához apránként forgassuk hozzá a lisztes keveréket.
A piskótát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.
A még meleg tésztát sütőpapír vagy egy tiszta konyharuha segítségével tekerjük fel és így várjuk meg, míg kihűl.
Amikor kihűlt a tészta, kenjük rá a kávés krémet, utána tekerjük fel a piskótát.
A kész süteményt mindenféle cicoma nélkül kínálhatjuk, de ha szeretnénk, bevonhatjuk csokimázzal, vagy csak csorgassunk rá kevés olvasztott csokit.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu