Babos pástétom percek alatt: fűszeres szendvicskrém sok fehérjével
A vörösbab és a füstölt tofu párosa fenséges pástétomot eredményez: készítsd el húsmentes napokra, és kend pirítósra egy tartalmas reggelihez.
Amikor nem akarok a sütő mellett ácsorogni, hogy összedobjak valami előételt a vendégeknek, a már bevált pástétomhoz fordulok segítségért. A gombapástétomot, ami az egyik kedvencem, mindössze 20 perc elkészíteni.
Ebbe a krémes kencébe a gomba mellé brie sajt, friss kakukkfű, dió, hagyma és persze olívaolaj is kerül, csak hogy a legfontosabbakat említsem. Ráadásul ami megmarad, azt bátran használhatom húsok megtöltésére, szendvicsekhez, de akár még tésztaszószhoz is.
Ha nem azonnal tálaljuk a pástétomot, akkor öntsünk a tetejére egy kis olvasztott vajat, hogy lezárjuk vele, majd tegyük be a hűtőbe.
A hagymákat és a gombákat tisztítsuk meg, és előbbit aprítsuk fel, utóbbit szeleteljük fel.
A diót aprítsuk össze.
A petrezselymet öblítsük, majd csepegtessük le, és szintén aprítsuk fel.
Az olívaolaj felét egy nagy serpenyőben, közepes lángon kezdjük el melegíteni.
Adjuk hozzá a hagymákat, és pár percig pirítsuk az olajon, amíg üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a gombát, a friss kakukkfüvet és a maradék olívaolajat. 5 percig pirítsuk őket együtt, majd öntsük fel vízzel.
Adjuk hozzá a felaprított diót és a petrezselymet, majd sózzuk és borsozzuk. Keverjük össze az egészet és néhány percig főzzük. Akkor jó, ha a petrezselyem szép élénk színű marad, a dió pedig picit megpuhul.
Ekkor kapcsoljuk le a lángot, és adjuk hozzá a brie sajtot kisebb darabokban. Mivel a hőtől a sajt elkezd olvadni, így kb. 30 másodperc után keverjük jól össze az egészet.
Ezután tegyük bele a gombás keveréket egy turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Ezt követően tegyük át egy tálba, szépen simítsuk el a tetejét.
Akár azonnal fogyaszthatjuk is, de hűtőbe is tehetjük. Tálaláshoz sós kekszet vagy friss kenyeret kínáljunk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu