Diós, kakukkfüves gombapástétom: krémes kence házilag

4
Nyomtatás
gombapastetom
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pástétom egy lenyűgözően egyszerű, mégis elegáns előétel, ami akár hétköznapokon, akár ünnepekkor is tökéletesen megállja a helyét az asztalon.

Amikor nem akarok a sütő mellett ácsorogni, hogy összedobjak valami előételt a vendégeknek, a már bevált pástétomhoz fordulok segítségért. A gombapástétomot, ami az egyik kedvencem, mindössze 20 perc elkészíteni.

Ebbe a krémes kencébe a gomba mellé brie sajt, friss kakukkfű, dió, hagyma és persze olívaolaj is kerül, csak hogy a legfontosabbakat említsem. Ráadásul ami megmarad, azt bátran használhatom húsok megtöltésére, szendvicsekhez, de akár még tésztaszószhoz is.

Tipp

Ha nem azonnal tálaljuk a pástétomot, akkor öntsünk a tetejére egy kis olvasztott vajat, hogy lezárjuk vele, majd tegyük be a hűtőbe.

Kakukkfüves gombapástétom

gombapastetom

Hozzávalók 1 kis tálhoz

  • 300 g gomba
  • 100 g brie sajt
  • 0.5 db hagyma
  • 60 g dió
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 ek. apróra vágott, friss kakukkfű
  • 2 ek. víz
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat és a gombákat tisztítsuk meg, és előbbit aprítsuk fel, utóbbit szeleteljük fel.

A diót aprítsuk össze.

A petrezselymet öblítsük, majd csepegtessük le, és szintén aprítsuk fel.

Az olívaolaj felét egy nagy serpenyőben, közepes lángon kezdjük el melegíteni.

Adjuk hozzá a hagymákat, és pár percig pirítsuk az olajon, amíg üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a gombát, a friss kakukkfüvet és a maradék olívaolajat. 5 percig pirítsuk őket együtt, majd öntsük fel vízzel.

Adjuk hozzá a felaprított diót és a petrezselymet, majd sózzuk és borsozzuk. Keverjük össze az egészet és néhány percig főzzük. Akkor jó, ha a petrezselyem szép élénk színű marad, a dió pedig picit megpuhul.

Ekkor kapcsoljuk le a lángot, és adjuk hozzá a brie sajtot kisebb darabokban. Mivel a hőtől a sajt elkezd olvadni, így kb. 30 másodperc után keverjük jól össze az egészet.

Ezután tegyük bele a gombás keveréket egy turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Ezt követően tegyük át egy tálba, szépen simítsuk el a tetejét.

Akár azonnal fogyaszthatjuk is, de hűtőbe is tehetjük. Tálaláshoz sós kekszet vagy friss kenyeret kínáljunk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon