Krémes libamájpástétom majoránnával: öröm belőle minden falat

Krémes libamájpástétom cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fenséges libamáj pékárura kenve pompás, melyet Márton-napon érdemes elkészíteni, a család minden tagjának ízleni fog.

Szent Márton fiatal kora óta nagylelkűségéről, segítőkészségéről volt híres. Támogatta a szegényeket és a betegeket, ezért az emberek sokra tartották, olyannyira, hogy püspökké akarták avatni. Csakhogy Márton ezt nem akarta, ezért elbújt egy ólban a ludak közt: a szárnyasok azonban elárulták gágogásukkal, így Mártonból püspök, később pedig szent lett. Miután előkerült az ólból, az emberek nagy lakomát rendeztek a tiszteletére, az asztalra libasült és bor került.

Éljen a libalakoma!

A régi időkben november 11. a tél kezdetét is jelentette, ilyenkor fejezték be a földeken a munkát. Márton-nap az adventi böjt előtti utolsó nap volt, és egyben a borászok ünnepe is. Ilyenkor ma is nagy lakomákat rendeznek, az asztalt libából készült fogások tarkítják, és persze bor is kerül a poharakba.

A régi mondás szerint, aki ilyenkor libát nem eszik, az bizony egész évben éhezik. A hagyományőrző családokban ilyenkor libasült, libaleves és persze libapástétom is készül. Érdemes hódolni a tradíciónak, elvégre libát nem mindennap eszik az ember, lepd meg valamilyen finomsággal a családot. Ilyen ez a krémes és ízletes kence is.

Krémes libamájpástétom

Krémes libamájpástétom ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg libamáj
  • 10 dkg szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • chilipehely (opcionális)
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 8 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A májat tisztítsuk meg és vágjuk nagyobb darabokra.

A szalonnát vágjuk közepes kockákra, majd saját zsírján kezdjük el pirítani. Amikor a szalonna kissé megpirult, keverjük hozzá a finomra aprított hagymát, majd 2-3 perc múlva a májdarabokat is forgassuk hozzá.

Miközben pirul a máj, fűszerezzük sóval, borssal, chilipehellyel és majoránnával.

Amikor a máj már szép barna, és belül sem véres, keverjük hozzá a lisztet és öntsük fel tejjel, főzzük forrásig.

A vajat keverjük habosra.

A kihűlt májat villával vagy botmixerrel keverjük darabosra vagy simára, majd forgassuk egybe a vajjal. A kész finomságot tegyük csatos üvegbe vagy egy tálba, majd hideg helyen tároljuk a tálalásig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük