Aszalt szilvás-narancsos kiflifelfújt - Maradékfelhasználás okosan

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A kiflifelfújt a világ egyik legegyszerűbb desszertje, ráadásul még maradékfelhasználó ötletnek is tökéletes. Ebbe a karácsonyi verzióba narancs, aszalt szilva, mazsola, alma és fahéj kerül, úgyhogy nem érdemes kihagyni az ünnepek alatt.  

Bár kiflifelfújt a sütemény neve, valójában bármilyen száraz, megmaradt péksüteményből elkészíthető, legyen az zsemle vagy kalács. Úgyhogy ha te is túlzásba vitted a pékáruk vásárlását az ünnepek alatt, akkor hasznosítsd újra a maradékokat ezzel a zseniális recepttel.

Van, aki több vajjal szereti a felfújtat, ha te is közéjük tartozol, akkor a sütés előtt vagdoss 5-10 dkg vajat a sütemény tetejére, erre tedd a tojáshabot, és így tedd a sütit a sütőbe. Még krémesebb és lágyabb lesz a végeredmény. 

Bármilyen gyümölcsöt és fűszert bele lehet tenni a kiflifelfújtba, ha szeretnéd fokozni a "karácsonyízt", akkor tehetsz a fahéj mellé szegfűszeget vagy szerecsendiót, a gyümölcsöket pedig szabadon variálhatod. A narancs és az aszalt szilva nagyon jól illik egymáshoz, a narancsnak a héját is fel kell használni a recepthez, bele kell reszelni a tejbe. Az almát meghámozhatod, de hagyhatod héjastól is, ha biogyümölcsöt használsz.

Aszalt szilvás-narancsos kiflifelfújt

kiflifelfújtrecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 5 darab kifli (száraz)
  • 3 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál barna cukor/méz
  • ízlés szerint fahéj
  • 10 dekagramm mazsola
  • 10 dekagramm aszalt szilva
  • 1 darab narancs (kezeletlen héjú)
  • 1 darab alma
  • 5 dekagramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A száraz kifliket vágjuk kockákra vagy karikákra.

A tejet melegítsük picit fel, tegyük bele a cukrot vagy mézet, a narancs reszelt héját és a fahéjat. Ha elolvadt benne a cukor, vegyük le a tűzről.

Válasszuk szét a tojásokat, a tojássárgákat keverjük össze a tejjel.

Az aszalt szilvát vágjuk apró darabokra, a narancsot szedjük gerezdekre és vágjuk össze. Az almát hámozva vagy hámozatlanul kockázzuk össze.

Tegyük a gyümölcsöket a tejbe, majd öntsük a kiflikre a tejes keveréket.

Vajazzunk ki egy jénait, tortaformát vagy kenyérsütőformát, majd öntsük bele a tejes kiflit.

Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, simítsuk rá a sütemény tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük.

Fotó: Kovács Csilla/Só&Bors 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük