![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Aszalt szilvás-narancsos kiflifelfújt - Maradékfelhasználás okosan
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kiflifelfújt a világ egyik legegyszerűbb desszertje, ráadásul még maradékfelhasználó ötletnek is tökéletes. Ebbe a karácsonyi verzióba narancs, aszalt szilva, mazsola, alma és fahéj kerül, úgyhogy nem érdemes kihagyni az ünnepek alatt.
Bár kiflifelfújt a sütemény neve, valójában bármilyen száraz, megmaradt péksüteményből elkészíthető, legyen az zsemle vagy kalács. Úgyhogy ha te is túlzásba vitted a pékáruk vásárlását az ünnepek alatt, akkor hasznosítsd újra a maradékokat ezzel a zseniális recepttel.
Van, aki több vajjal szereti a felfújtat, ha te is közéjük tartozol, akkor a sütés előtt vagdoss 5-10 dkg vajat a sütemény tetejére, erre tedd a tojáshabot, és így tedd a sütit a sütőbe. Még krémesebb és lágyabb lesz a végeredmény.
Bármilyen gyümölcsöt és fűszert bele lehet tenni a kiflifelfújtba, ha szeretnéd fokozni a "karácsonyízt", akkor tehetsz a fahéj mellé szegfűszeget vagy szerecsendiót, a gyümölcsöket pedig szabadon variálhatod. A narancs és az aszalt szilva nagyon jól illik egymáshoz, a narancsnak a héját is fel kell használni a recepthez, bele kell reszelni a tejbe. Az almát meghámozhatod, de hagyhatod héjastól is, ha biogyümölcsöt használsz.
Aszalt szilvás-narancsos kiflifelfújt
![kiflifelfújtrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291006/29100619_722f15502b5569349e1e77eb21ae974a_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 darab kifli (száraz)
- 3 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál barna cukor/méz
- ízlés szerint fahéj
- 10 dekagramm mazsola
- 10 dekagramm aszalt szilva
- 1 darab narancs (kezeletlen héjú)
- 1 darab alma
- 5 dekagramm vaj
Elkészítés:
A tejet melegítsük picit fel, tegyük bele a cukrot vagy mézet, a narancs reszelt héját és a fahéjat. Ha elolvadt benne a cukor, vegyük le a tűzről.
Válasszuk szét a tojásokat, a tojássárgákat keverjük össze a tejjel.
Az aszalt szilvát vágjuk apró darabokra, a narancsot szedjük gerezdekre és vágjuk össze. Az almát hámozva vagy hámozatlanul kockázzuk össze.
Tegyük a gyümölcsöket a tejbe, majd öntsük a kiflikre a tejes keveréket.
Vajazzunk ki egy jénait, tortaformát vagy kenyérsütőformát, majd öntsük bele a tejes kiflit.
Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, simítsuk rá a sütemény tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük.
Fotó: Kovács Csilla/Só&Bors
Olvasd el ezt is!