
Selymes, tejszínes karalábé-krémleves - Ha eddig nem szeretted, így imádni fogod

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Nagyon krémes, könnyed, mégis laktató ez a krémleves, amelyben a karalábé mellett a burgonya dominál.
Nem különösebben rajongok a karalábéért, bár nyersen nagyon szeretem, főve nem tudok megbarátkozni vele, hacsak nem pürésítem le - úgy az állaga krémes lesz, az íze karakteres, de nem túlzó, ugyanis más is kerül bele.
A karalábé mellett a burgonya dominál, ettől lesz igazán laktató a leves, ráadásul a krumpli viszonylag semleges íze jól illik a karalábéhoz, kiegészíti azt, kicsit mégis elvesz az éléből. Azért, hogy még lágyabb legyen az összhatás, tejszínnel kell összefőzni, ez állagban és ízben is sokat dob a végeredményen.
Karalábé-krémleves

Hozzávalók 4 személyre
- 700 gramm karalábé
- 500 gramm burgonya
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 750 milliliter alaplé
- 100 milliliter tejszín
- 2 evőkanál citromlé
- ízlés szerint só, bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet chilipehely
Elkészítés:
A karalábét és a burgonyát tisztítsuk meg, pucoljuk meg, majd vágjuk kockákra. A karalábé levelét ne dobjuk ki, később még kelleni fog. A hagymát kockázzuk össze.
Melegítsünk olívaolajat egy lábasban, dobjuk rá a hagymát, majd 4-5 perc alatt dinszteljük meg. Adjuk hozzá a karalábét és a burgonyát, keverjük össze, 4-5 percig dinszteljük.
Öntsük rá az alaplevet, ha forr, vegyük kisebbre a lángot, majd fedő alatt főzzük 20 percig, vagy míg a zöldségek puhák nem lesznek.
A félretett karalábélevelet daraboljuk össze, majd az utolsó 5 percben adjuk a leveshez.
Adjuk a tejszínt is a leveshez, majd botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzre, forrásig melegítsük. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 1 csipet szerecsendiót és chilipelyhet, ízlés szerint citromlevet. Először érdemes csak 1 evőkanállal tenni hozzá, aztán beállítani az ízeket.
Krutonnal vagy friss zöldfűszerrel tálaljuk.
Fotó: Getty Images