Mennyei, karamellás mogyorótorta sütés nélkül: olyan, mint a Snickers
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
A sajttorta és a Snickers szerelemgyereke ez a torta, ha szereted a karamellt, a földimogyorót és a mascarponét, imádni fogod ezt a süteményt.
Bár időigényes receptről van szó, alig lesz vele munkád, az idő 90%-ában a hűtőben pihen a torta. Minden egyes réteget körülbelül 10 perc összeállítani, ráadásul egyik részfolyamat sem bonyolult.
A torta alapja a szokásos darált keksz és vaj, annyi különbséggel, hogy őrölt mogyoró is gazdagítja. A kekszalap után jön a desszert ékköve: a sós mogyorós karamell. Ehhez cukrot kell olvasztani, felönteni tejszínnel, majd beleforgatni a sós, pörkölt mogyorót. Nem lehet elrontani, ha esetleg össze is rántja a tejszín a cukrot, megkeményedik vagy ráragad a fakanálra, ahogy főzöd, szépen beleolvad majd.
Magát a krémet is gyerekjáték összeállítani: mascarponéból és habtejszínből áll - mint a legtöbb sajttorta -, de mogyoróvaj is dúsítja, utóbbit házilag érdemes elkészíteni. A torta tetejét csokimáz díszíti, utána pedig már csak időt kell neki adni, míg összeáll a hűtőben.
Karamellás mogyorótorta
Hozzávalók 12 szelethez
Alap:
- 200 gramm vajas keksz (tört)
- 120 gramm vaj
- 100 gramm földimogyoró (sótlan)
Karamell:
- 200 gramm cukor
- 200 milliliter habtejszín
- 200 gramm földimogyoró (pirított, sós)
Krém:
- 500 gramm mascarpone
- 150 gramm mogyoróvaj
- 5 evőkanál cukor
- 400 milliliter habtejszín
- 2 csomag habfixáló
Tetejére:
- 100 gramm étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Béleljük ki sütőpapírral egy kb. 24-26 centi átmérőjű tortaforma alját.
Alap:
A kekszet és a mogyorót daráljuk finomra, majd keverjük össze az olvasztott vajjal. A masszát nyomkodjuk a tortaformába, akár egy pohár talpának a segítségével lapogassuk le. Tegyük a hűtőbe 30 percre.
Karamell:
A cukrot szórjuk egy szélesebb lábasba vagy mélyebb serpenyőbe, közepes lángon olvasszuk fel. Közben egy másik lábasban melegítsük fel a tejszínt - de ne forraljuk. Mikor a cukor aranybarna, óvatosan, folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a tejszínt. Habverővel keverjük, míg össze nem áll a karamell. A folyós karamellbe keverjük bele a mogyorót, hagyjuk 2-3 percet hűlni. Öntsük a kekszalapra, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Krém:
A mascarponét, a cukrot és a mogyoróvajat keverjük habosra robotgép segítségével. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt a habfixálóval. Forgassuk a habot a mascarponés alapba. Ha szép, egynemű a krém, öntsük rá a karamellre, simítsuk el rajta, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Az étcsokit olvasszuk meg vízgőz felett a vajjal együtt, majd öntsük a krém tetejére, egyengessük el rajta. Tegyük vissza a tortát a hűtőbe legalább 2 órára, de akár egy egész éjszakára.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors