Mennyei, karamellás mogyorótorta sütés nélkül: olyan, mint a Snickers

torta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sajttorta és a Snickers szerelemgyereke ez a torta, ha szereted a karamellt, a földimogyorót és a mascarponét, imádni fogod ezt a süteményt.

Bár időigényes receptről van szó, alig lesz vele munkád, az idő 90%-ában a hűtőben pihen a torta. Minden egyes réteget körülbelül 10 perc összeállítani, ráadásul egyik részfolyamat sem bonyolult.

A torta alapja a szokásos darált keksz és vaj, annyi különbséggel, hogy őrölt mogyoró is gazdagítja. A kekszalap után jön a desszert ékköve: a sós mogyorós karamell. Ehhez cukrot kell olvasztani, felönteni tejszínnel, majd beleforgatni a sós, pörkölt mogyorót. Nem lehet elrontani, ha esetleg össze is rántja a tejszín a cukrot, megkeményedik vagy ráragad a fakanálra, ahogy főzöd, szépen beleolvad majd. 

Magát a krémet is gyerekjáték összeállítani: mascarponéból és habtejszínből áll - mint a legtöbb sajttorta -, de mogyoróvaj is dúsítja, utóbbit házilag érdemes elkészíteni. A torta tetejét csokimáz díszíti, utána pedig már csak időt kell neki adni, míg összeáll a hűtőben.

Karamellás mogyorótorta

torta

Hozzávalók 12 szelethez

Alap:

  • 200 gramm vajas keksz (tört)
  • 120 gramm vaj
  • 100 gramm földimogyoró (sótlan)

Karamell:

  • 200 gramm cukor
  • 200 milliliter habtejszín
  • 200 gramm földimogyoró (pirított, sós)

Krém:

  • 500 gramm mascarpone
  • 150 gramm mogyoróvaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 400 milliliter habtejszín
  • 2 csomag habfixáló

Tetejére:

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Béleljük ki sütőpapírral egy kb. 24-26 centi átmérőjű tortaforma alját.

Alap:

A kekszet és a mogyorót daráljuk finomra, majd keverjük össze az olvasztott vajjal. A masszát nyomkodjuk a tortaformába, akár egy pohár talpának a segítségével lapogassuk le. Tegyük a hűtőbe 30 percre.

Karamell:

A cukrot szórjuk egy szélesebb lábasba vagy mélyebb serpenyőbe, közepes lángon olvasszuk fel. Közben egy másik lábasban melegítsük fel a tejszínt - de ne forraljuk. Mikor a cukor aranybarna, óvatosan, folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a tejszínt. Habverővel keverjük, míg össze nem áll a karamell. A folyós karamellbe keverjük bele a mogyorót, hagyjuk 2-3 percet hűlni. Öntsük a kekszalapra, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.

Krém:

A mascarponét, a cukrot és a mogyoróvajat keverjük habosra robotgép segítségével. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt a habfixálóval. Forgassuk a habot a mascarponés alapba. Ha szép, egynemű a krém, öntsük rá a karamellre, simítsuk el rajta, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.

Az étcsokit olvasszuk meg vízgőz felett a vajjal együtt, majd öntsük a krém tetejére, egyengessük el rajta. Tegyük vissza a tortát a hűtőbe legalább 2 órára, de akár egy egész éjszakára.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük