
Így készíthetsz igazán finom sült tofut: nem csak a vegánok fogják imádni
A vegánok kedvencét, a tofut egyáltalán nem nehéz elkészíteni, de néhány szabályt mindenképpen tarts észben.
A tofu semleges íze miatt szinte bármilyen konyhában hasznosítható, arra viszont minden esetben figyelj, hogy erőteljes fűszerezést igényel, különben íztelen lesz a belőle készülő étel. Szerencsére ennél az ázsiai karamellizált tofunál ez a lehetőség nem fordulhat elő, hiszen sokféle ízesítő kerül bele.
Ilyen pédául a gyömbér, a fokhagyma, a chilipaprika, a szójaszósz, a rizsecet, a pirított szezámolaj vagy a juharszirup: mindez egy sűrű szószt alkot, amelyben aranybarnára pirulnak a tofukockák. Az i-re a pontot pedig az apróra vágott zöldhagyma és friss koriander teszi fel.
A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, papírtörlőbe vagy tiszta konyharuhába csomagolva préseljük ki, majd vágjuk 1x1 cm-es kockákra.
Egy közepes tálban keverjük össze a szósz hozzávalóit (gyömbér, fokhagyma, apróra vágott chili, szójaszósz, juharszirup, rizsecet, szezámolaj), és tegyük félre.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és 4-5 perc alatt pirítsuk benne rózsaszínre a tofut. Vegyük alacsonyra a hőfokot, adjuk a tofuhoz a szószt, és együtt is pirítsuk további 4-5 percig, vagy amíg kissé be nem sűrűsödik, és karamellás állaga nem lesz.
Azonnal tálaljuk, szórjuk meg a feldarabolt zöldhagymával, korianderrel és a szezámmaggal, és tetszés szerint párolt rizzsel vagy friss salátával fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu