Karfiol mac’n cheese krémes besamellel: makaróni és sajt alá bújt a zöldség
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Nem szép dolog a gyerekeket becsapni, de a szükség néha törvényt bont. Ha ezer éve semmilyen zöldségféle nem ment le a finnyás kölyök torkán, muszáj trükkökhöz folyamodni, nincs mese. Ha pedig pont szereti a karfiolt, hát azért érdemes kipróbálni ezt a fogást.
Az egész történet egy szimpla túlfőzés esetéből indult, mikor körülbelül fél kiló főtt makaróni maradt a nyakamon. Az ilyen matematikai baleset már önmagában mac'n cheese-ért, vagyis csőben sült sajtos tésztáért kiált. Az amerikai klasszikus voltaképp egy szimpla főtt tészta, amit nagyon sajtos besamellel öntenek nyakon, majd megsütnek.
Önmagában is elég kielégítő étel, de nem túl kiegyensúlyozottan tápláló, ezért ötlötték ki a reformanyuk, hogy karfiolt rejtenek a tészta közé.
Trükkök a karfiol elrejtésére
A módszer kiválóan működik, a karfiol egybeolvad a besamellel, sőt, még szaftosabbá, krémesebbé és édeskésebbé teszi az egész ételt, és az íze csak nagyon enyhén érezhető. Aki igazán fél attól, hogy a fifikásabb gyerek kiszagolja a trükköt, az bele is turmixolhatja a besamelbe a főtt karfiolt, én most simán a tésztára szórtam, így se vette észre senki.
Karfiolos csőben sült tészta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm szarvacska/makaróni tészta
- 1 fej karfiol
- 5 deciliter tej
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- ízlés szerint szerecsendió
- 150 gramm sajt (ementáli-cheddar keverék pl.)
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors