Selymes, vajas karfiolpüré - Diétás megoldás pürérajongóknak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Imádom a krumplipürét, az egyik kedvenc köretem. Sajnos elég sokszor eszem, pedig nem éppen diétás, és ez meg is látszik a kilókon. De mit tehet egy pürérajongó, ha nem tud lemondani a kedvenc köretéről?
Szerencsére nem vetem meg a karfiolt sem, sőt, kifejezetten sokat készítem különböző formákban. Amikor rátaláltam erre a selymes karfiolpüré receptre, tudtam, hogy ez lesz a megoldás.
Kétféleképpen
A karfiolpürét kétféleképpen készíthetjük, főhet a zöldség tejszínben, alaplében vagy a kettő keverékében. Ha tejszínt használunk, akkor selymes, krémes, tejes pürét kapunk végeredményül, ha alaplevet, akkor gazdag, intenzív ízeket. A legjobb talán a kettő keveréke. Tejszínből ne főzőtejszínt használjunk, nem sűríteni szeretnénk, mivel benne főzzük a karfiolt, folyékony állagra van szükségünk.
Vegán püré
Három alapanyag lecserélésével elkészíthetjük vegán változatban is a pürét. A csirkealaplé helyett használjunk zöldséges verziót, a tejszínből növényi változatot, a vaj helyett olajat.
Karfiolpüré
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej karfiol (kb. 1 kg-s)
- 500 milliliter tejszín/csirkealaplé
- opcionális kakukkfű
- 1 csipet só, bors
Elkészítés:
Adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt, a tejszínt vagy alaplevet és a kakukkfüvet. Fedjük le, alacsony hőfokon főzzük, amíg a karfiol puha nem lesz.
Vegyük le a fedőt, alacsony lángon főzzük további 20 percig, folyamatosan kevergetve, amíg a folyadék a háromnegyedére nem csökken. Vegyük ki belőle a kakukkfüvet.
Ha úgy látjuk, hogy sűrűbbet szeretnénk, főzzük tovább, hogy még több lé párologjon el, ha túl sűrűnek érezzük, akkor hígítsuk alaplével.
Öntsük át az egészet egy turmixgépbe, alaposan pürésítsük le. Sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images