
Selymes karfiolpüré édesre sült fokhagymával gazdagítva: könnyed, alakbarát köret

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Így készül az indiai zöldségfasírt: cukkinis változatot mutatunk

A tavasz 6 legfinomabb spárgás receptje: a reggelin át a könnyű vacsoráig

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni
A karfiol amúgy nem túl karakteres ízét szuperül feldobja a sült fokhagyma, sokkal különlegesebb lesz tőle.
Ha diétába fogtál, de nem tudsz lemondani a krumplipüréről, készítsd el alakbarát verzióban, karfiolból. A puhára főtt zöldség, ha tejjel és vajjal pürésíted, ugyanolyan krémes lesz, mint a hagyományos változat, az ízekről pedig édesre sült fokhagyma és friss zöldfűszerek gondoskodnak.
Ha nem kapsz friss rozmaringot vagy kakukkfüvet, szárítottat is használhatsz, de abból valószínűleg kevesebb is elég lesz. A fokhagymát semmiképp se nyersen keverd a pürébe, sütve egészen más az íze, édesebb, összetettebb lesz, nem fog csípni.
Vaj helyett olívaolajat, tej helyett pedig növényi italt is használhatsz, ha vegán verzióban készítenéd el az alábbi receptet.
Karfiolpüré

Hozzávalók 6 személyre
- 1 fej karfiol
- 60 milliliter tej
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 1.5 teáskanál rozmaring (friss)
- 1.5 teáskanál kakukkfű (friss)
- 4 gerezd sült fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Süssünk meg egy fej fokhagymát a sütőben, itt találjuk hozzá a leírást. 4 gerezdre lesz majd szükségünk.
Közben a karfiolt szedjük rózsáira, majd lobogó, enyhén sós vízben főzzük puhára, nagyjából 10 perc alatt. Szűrjük le, hagyjuk lecsöpögni, majd tegyük félre.
A karfiolt tegyük aprítógépbe a tejjel, olvasztott vajjal, zöldfűszerekkel, pirított fokhagymával együtt, pürésítsük le, míg teljesen homogén és krémes nem lesz. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Melegen, frissen tálaljuk.
Fotó: Getty Images