![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes karfiolpüré édesre sült fokhagymával gazdagítva: könnyed, alakbarát köret
![karfiolpüré2](https://kep.index.hu/1/0/3945/39451/394511/39451199_3009717_b09c7c6742f54ba9af8c60a35ed2ec22_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A karfiol amúgy nem túl karakteres ízét szuperül feldobja a sült fokhagyma, sokkal különlegesebb lesz tőle.
Ha diétába fogtál, de nem tudsz lemondani a krumplipüréről, készítsd el alakbarát verzióban, karfiolból. A puhára főtt zöldség, ha tejjel és vajjal pürésíted, ugyanolyan krémes lesz, mint a hagyományos változat, az ízekről pedig édesre sült fokhagyma és friss zöldfűszerek gondoskodnak.
Ha nem kapsz friss rozmaringot vagy kakukkfüvet, szárítottat is használhatsz, de abból valószínűleg kevesebb is elég lesz. A fokhagymát semmiképp se nyersen keverd a pürébe, sütve egészen más az íze, édesebb, összetettebb lesz, nem fog csípni.
Vaj helyett olívaolajat, tej helyett pedig növényi italt is használhatsz, ha vegán verzióban készítenéd el az alábbi receptet.
Karfiolpüré
![karfiolpüré](https://kep.index.hu/1/0/3945/39451/394512/39451209_3b534c5a83e68b87aff65cc172391cd4_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 1 fej karfiol
- 60 milliliter tej
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 1.5 teáskanál rozmaring (friss)
- 1.5 teáskanál kakukkfű (friss)
- 4 gerezd sült fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Süssünk meg egy fej fokhagymát a sütőben, itt találjuk hozzá a leírást. 4 gerezdre lesz majd szükségünk.
Közben a karfiolt szedjük rózsáira, majd lobogó, enyhén sós vízben főzzük puhára, nagyjából 10 perc alatt. Szűrjük le, hagyjuk lecsöpögni, majd tegyük félre.
A karfiolt tegyük aprítógépbe a tejjel, olvasztott vajjal, zöldfűszerekkel, pirított fokhagymával együtt, pürésítsük le, míg teljesen homogén és krémes nem lesz. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Melegen, frissen tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!