Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper

4
Nyomtatás
kaves-vajkremmel-toltott-macaron
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mit szólnál hozzá, ha a macaront nem a kávé mellé ennéd, hanem már maga a sütemény is kávés vajkrémmel lenne megtöltve? Ehhez mutatunk most egy szuper receptet!

A franciák méltán híres desszertje, a parányi macaron, ezúttal egy különleges, kávés vajkrémmel készül el, amit akár reggelire is bekaphatsz, de gasztroajándéknak is tökéletes.

A süti gluténmentes, mivel a sima liszt helyett mandulaliszt van a tésztájában. Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani, az a tempó, mert ezen áll vagy bukik minden.

Kávés macaron

kaves-vajkremmel-toltott-macaron

Hozzávalók 30 darabhoz

A macaronhoz:

  • 110 g mandulaliszt
  • 200 g porcukor
  • 2 tk. instant kávé
  • 100 g tojásfehérje
  • 0.5 tk. citromlé
  • 60 g kristálycukor

A vajkrémhez:

  • 110 g sótlan vaj
  • 180 g porcukor
  • 1 tk. instant kávé
  • 0.5 tk. vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A mandulalisztet, a porcukrot és a kávét szitáljuk bele egy nagy tálba, majd tegyük félre.

Állványos mixerben vagy kézi mixerrel, közepes sebességgel verjük fel a szobahőmérsékletű tojásfehérjét kemény habbá. Ezután adjuk hozzá a citromlevet is.

Közepes sebességű keverés mellett kezdjük el hozzáadni a kristálycukrot is a felvert habhoz.

Ha az összes cukrot hozzáadtuk, emeljünk a sebességen (legmagasabb fokozatra), és addig verjük a habot, amíg kemény csúcsok nem képződnek belőle.

A száraz hozzávalók felét egy spatula segítségével óvatosan keverjük hozzá a habhoz. Ezután, még mindig óvatosan, keverjük hozzá a száraz hozzávalók maradékát is. Addig keverjük, amíg a tészta állaga el nem éri a sűrű, de folyós állagot, olyan lesz, mint egy "láva".

Hogyha elértük ezt az állapotot, akkor hagyjuk abba a keverést, mert ha túlkeverjük a tésztát, a macaronok nem fognak rendesen megnőni a sütőben.

Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A masszát kanalazzuk bele egy kinyomózsákba.

A sütőpapírra nyomjunk kb. 2,5 cm-es köröket.

Ha légbuborékok lennének a macaronokban, akkor a tepsit ütögessük óvatosan a pulthoz.

A macaronokat hagyjuk állni a tepsiben szobahőmérsékleten kb. 30-40 percig, vagy ameddig bebőrösödik a tetejük.

Amíg a macaronok pihennek, melegítsük elő a sütőt 145 fokra.

A középső rácsra téve süssük a macaronokat kb. 15 percig.

A sütőből kivéve hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek. Akkor jó, ha könnyedén elválnak a sütőpapírtól.

Készítsük el a vajkrémet.

Egy közepes méretű tálban keverjük össze, majd szép simára a szoba hőmérsékletű vajat, a porcukrot, a kávét és a vaníliakivonatot.

A vajkrémet 3-4 percig nagy sebességgel verjük fel, egészen addig, amíg világos és habos nem lesz.

Ha a macaronok kihűltek, tegyünk egy kis krémet a macaron egyik felének a közepére, majd illesszük rá a tetejét.

Az összeállított macaronokat tegyük be egy légmentesen záródó dobozba, és tegyük a hűtőbe 12-24 órára.

Fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből, és várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre melegszenek.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon