Pillekönnyű francia finomság, macaron házilag: a legfinomabb karácsonyi ajándék
Nem kell rögtön cukrászdába rohanni a bájos macaronért, otthon is elkészítheted a francia édességet.
A franciák méltán híres desszertje, a parányi macaron, ezúttal egy különleges, kávés vajkrémmel készül el, amit akár reggelire is bekaphatsz, de gasztroajándéknak is tökéletes.
A süti gluténmentes, mivel a sima liszt helyett mandulaliszt van a tésztájában. Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani, az a tempó, mert ezen áll vagy bukik minden.
A mandulalisztet, a porcukrot és a kávét szitáljuk bele egy nagy tálba, majd tegyük félre.
Állványos mixerben vagy kézi mixerrel, közepes sebességgel verjük fel a szobahőmérsékletű tojásfehérjét kemény habbá. Ezután adjuk hozzá a citromlevet is.
Közepes sebességű keverés mellett kezdjük el hozzáadni a kristálycukrot is a felvert habhoz.
Ha az összes cukrot hozzáadtuk, emeljünk a sebességen (legmagasabb fokozatra), és addig verjük a habot, amíg kemény csúcsok nem képződnek belőle.
A száraz hozzávalók felét egy spatula segítségével óvatosan keverjük hozzá a habhoz. Ezután, még mindig óvatosan, keverjük hozzá a száraz hozzávalók maradékát is. Addig keverjük, amíg a tészta állaga el nem éri a sűrű, de folyós állagot, olyan lesz, mint egy "láva".
Hogyha elértük ezt az állapotot, akkor hagyjuk abba a keverést, mert ha túlkeverjük a tésztát, a macaronok nem fognak rendesen megnőni a sütőben.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A masszát kanalazzuk bele egy kinyomózsákba.
A sütőpapírra nyomjunk kb. 2,5 cm-es köröket.
Ha légbuborékok lennének a macaronokban, akkor a tepsit ütögessük óvatosan a pulthoz.
A macaronokat hagyjuk állni a tepsiben szobahőmérsékleten kb. 30-40 percig, vagy ameddig bebőrösödik a tetejük.
Amíg a macaronok pihennek, melegítsük elő a sütőt 145 fokra.
A középső rácsra téve süssük a macaronokat kb. 15 percig.
A sütőből kivéve hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek. Akkor jó, ha könnyedén elválnak a sütőpapírtól.
Készítsük el a vajkrémet.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze, majd szép simára a szoba hőmérsékletű vajat, a porcukrot, a kávét és a vaníliakivonatot.
A vajkrémet 3-4 percig nagy sebességgel verjük fel, egészen addig, amíg világos és habos nem lesz.
Ha a macaronok kihűltek, tegyünk egy kis krémet a macaron egyik felének a közepére, majd illesszük rá a tetejét.
Az összeállított macaronokat tegyük be egy légmentesen záródó dobozba, és tegyük a hűtőbe 12-24 órára.
Fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből, és várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre melegszenek.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu