
10 isteni recept naranccsal: süteményekbe, de húsok mellé is passzol
A narancs valódi vitaminbomba, télen különösen ajánlott a fogyasztása, bár frissen a legjobb, süteményekbe vagy húsokkal sütve is tökéletes.
A crêpes suzette története régre nyúlik vissza. Állítólag egy walesi hercegnek szolgálták volna fel, amikor is a pincér véletlenül lángra lobbantotta a szószt. A hercegnek azonban annyira megtetszett még így is az íze, hogy azt kérte, az asztalánál ülő Suzette nevű hölgyről nevezzék el a palacsintát.
A palacsinta titka, hogy a receptben szereplő vajat ízesíteni is kell. Cukorral, narancshéjjal és egy csepp narancslével az igazi, így jön létre ez a csodálatos költemény. Figyelem, ezt a változatot kizárólag felnőtteknek ajánljuk, mivel brandy és konyak is kerül bele.
Először készítsük el a tésztát.
Egy nagy tálban keverjük habosra az olvasztott vajat, a tojást, a cukrot, a tejet, a vizet, a vaníliát és a sót. Apránként szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük el. Ha már szép sima, pihentessük kb. 15 percig.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a narancsos szószt.
A puha vajat, a narancshéjat és -levet, illetve a cukrot keverjük simára.
Forrósítsunk fel egy kisebb méretű (15 centis) serpenyőt. Tegyünk 2 evőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és oszlassuk el, mintha csak egy egyszerű palacsintát készítenénk. Kb. 35-45 másodperc után, ha már a szélei szépen elválnak a serpenyő falától, egy spatula segítségével fordítsuk meg. A másik oldalát elegendő már csak 10-15 másodpercig sütni.
Süssük meg a többi palacsintát is, és tegyük őket tányérra.
Ezután fogjunk egy nagyobb serpenyőt, és melegítsük fel közepes lángon.
Tegyük bele a narancsos vajat, és hagyjuk, hogy habozni kezdjen. Amíg melegszik a narancsos vaj, a palacsintákat hajtsuk háromszög alakra.
A palacsintákat tegyük a serpenyőbe és locsoljuk meg a narancsos vajjal. Amikor már mindent szépen bevont a vaj, vegyük le a serpenyőt a tűzről, locsoljuk meg a Grand Marnierrel és a brandyvel, majd gyújtsuk meg egy öngyújtóval.
Ezután tegyük vissza a tűzre, és hagyjuk, hogy a szósz kissé megkaramellizálódjon.
Végül szedjük a palacsintákat tányérra, vágjunk melléjük néhány szelet friss narancsot, tegyünk melléjük 1-2 mentalevelet, és már tálalhatjuk is ezt a legendás francia desszertet.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu