Hideg kefires leves ropogós retekkel: az okroshka egytálételként is helytáll

Kefires okroshka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ropogós zöldségek és friss fűszernövények teszik ellenállhatatlanná a világ legfinomabb hideg levesét, az okroshkát.

Az orosz hideg leves készülhet hússal és zöldségekkel is. A legtöbb receptben a főtt tojás és a krumpli kötelező eleme a finomságnak, a húsos verzióban pedig főtt sonka vagy virsli kerül a levesbe.

Hagyományosan kvasszal öntik fel a levest, ami erjesztett gabonaital, de helyette kefirt, citromlét és ásványvizet is használhatsz, kellően savanykás és friss lesz az összhatás. A fogást mindig étkezés előtt állítsd össze, hogy tényleg roppanjanak a zöldségek. A fűszerezésnél a kaprot ne sajnáld, ha pedig szereted a menta zamatát, azzal is feldobhatod.

Kefires okroshka

Kefires okroshka ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab kígyóuborka
  • 2 szál újhagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • 8 darab retek
  • 1 dl kefir
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 4 evőkanál citromlé
  • só és bors ízlés szerint
  • ásványvíz szükség szerint
  • 1 csokor kapor
  • menta (opcionális) ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított uborkát, újhagymát és a lila hagymát kockázzuk apróra.

A megtisztított retket karikázzuk fel vékonyan.

A kefirt, mustárt, citromlevet, sót és borsot turmixgépben dolgozzuk össze, ha túl sűrű, akkor ásványvízzel hígítsuk. Ezt a lét tegyük hűtőbe néhány órára, majd tálalásnál vegyük elő.

Az összekészített zöldségeket tegyük tányérra, öntsünk rá a kefires léből, és szórjuk meg kaporral.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük