
Hideg kefires leves ropogós retekkel: az okroshka egytálételként is helytáll

Ropogós zöldségek és friss fűszernövények teszik ellenállhatatlanná a világ legfinomabb hideg levesét, az okroshkát.
Az orosz hideg leves készülhet hússal és zöldségekkel is. A legtöbb receptben a főtt tojás és a krumpli kötelező eleme a finomságnak, a húsos verzióban pedig főtt sonka vagy virsli kerül a levesbe.
Hagyományosan kvasszal öntik fel a levest, ami erjesztett gabonaital, de helyette kefirt, citromlét és ásványvizet is használhatsz, kellően savanykás és friss lesz az összhatás. A fogást mindig étkezés előtt állítsd össze, hogy tényleg roppanjanak a zöldségek. A fűszerezésnél a kaprot ne sajnáld, ha pedig szereted a menta zamatát, azzal is feldobhatod.
-
2023-04-14 07:32:01
-
2023-02-25 09:28:02
-
2023-01-20 07:32:01
Kefires okroshka

Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab kígyóuborka
- 2 szál újhagyma
- 1 fej lila hagyma
- 8 darab retek
- 1 dl kefir
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 4 evőkanál citromlé
- só és bors ízlés szerint
- ásványvíz szükség szerint
- 1 csokor kapor
- menta (opcionális) ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított uborkát, újhagymát és a lila hagymát kockázzuk apróra.
A megtisztított retket karikázzuk fel vékonyan.
A kefirt, mustárt, citromlevet, sót és borsot turmixgépben dolgozzuk össze, ha túl sűrű, akkor ásványvízzel hígítsuk. Ezt a lét tegyük hűtőbe néhány órára, majd tálalásnál vegyük elő.
Az összekészített zöldségeket tegyük tányérra, öntsünk rá a kefires léből, és szórjuk meg kaporral.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!