Hagyományos prószarecept kukoricaliszttel, kefirrel - Bátran gazdagítható
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyors, egyszerű alaprecept, számtalan verziója létezik, de az alább olvasható az egyik kedvencem.
A prósza az egész gyerekkoromat végigkísérte, szomszéd nénink gyakran sütött, és mindig legalább a felét áthozta nekünk. Legtöbbször lekvárral pettyezte, majd porcukorral szórta meg.
A prószának több változata is ismert, van, aki 100%-ban kukoricalisztből készíti, van, aki vegyesen, de olyat is hallottam, aki sima búzalisztből. Egyesek olajjal, mások vajjal keverik ki a tésztát, illetve kefir helyett joghurtot és tejfölt is lehet használni. A mi Mariska nénink csak és kizárólag kukoricalisztet használt hozzá, így is elkészíthetitek az alábbi receptet, de nekem vegyesen vált be a legjobban, mind ízben, mind állagban.
A tepsibe öntött nyers tésztába érdemes lekvárt kanalazni, gyümölcsöt szórni, de akár tejföllel is lehet pöttyözni. Ha sósan készítenétek, hagyjátok ki a cukrot a receptből, majd sok tejföllel és szalonnapörccel tálaljátok.
Prósza kefirrel
Hozzávalók 9 darabhoz
- 1 bögre kukoricaliszt
- 0.75 bögre búzaliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1.5 bögre kefir
- 70 gramm vaj/olaj
- 2 darab tojás
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot egy tálban.
Egy másik tálban keverjük össze alaposan az olvasztott vajat vagy olajat, a kefirt és a tojásokat.
A száraz és a nedves hozzávalókat keverjük egybe. A tészta sűrű, de önthető lesz.
Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es jénait vagy tepsit. Öntsük bele a tésztát. Ízlés szerint szórjunk bele gyümölcsöket, kanalazzunk bele lekvárt, de hagyhatjuk natúr is.
200 fokon kb. 20-25 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images