Cézár-saláta kelkáposztával: egészséges ebéd rohanós napokra

3
Nyomtatás
cezar-salata-kelkaposztaval
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A klasszikus Cézár-saláta is nagy kedvenc, ezúttal azonban a ropogós salátát kelkáposztára cseréltük, így létrehozva egy egészen új ízvilágot.

Könnyed ebéd vagy vacsora a terved? Ez a saláta mindkettőnek tökéletesen megfelel. A salátára természetesen öntet is kerül, sőt, ha igazán jót akarsz, még a krutont is magad készíted el.

Klasszikus ízek találkoznak a Cézár-salátában, azonban most a római salátát kelkáposztára cseréltük, és reméljük, hogy ezáltal vonzóbbá válik majd ez a méltatlanul elhanyagolt zöldség.

Kelkáposztás Cézár-saláta

cezar-salata-kelkaposztaval

Hozzávalók 4 személyre

A salátához:

  • 1 kisebb fej kelkáposzta

A csirkemellhez:

  • 200 g csirkemell
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek. olívaolaj

A krutonhoz:

  • 120 g kenyér
  • 0.25 tk. bors
  • 1 ek. olívaolaj

Az öntethez:

  • 1 ek. citromhéj
  • 60 ml citromlé
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 0.5 kk. bors
  • 60 g parmezán
  • 60 ml olívaolaj

A díszítéshhez:

  • 30 g parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra a krutonok elkészítéséhez.

A kenyeret tépkedjük vagy vágjuk ízlés szerinti darabokra, majd terítsük szét egy széles, lapos tepsiben.

Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, illetve ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Keverjük össze.

Tegyük be az előmelegített sütőbe, és kb. 10-12 perc alatt süssük ropogósra. 

Amíg sül a kruton, készítsük el az öntetet.

Ehhez tegyük egy turmixgépbe a citrom lereszelt héját, a citrom levét, a reszelt parmezánt, a dijoni mustárt és a borsot. Kb. 20 másodperc alatt turmixoljuk simára. Ha kész, adjuk hozzá az olívaolajat, és újabb 20-30 másodpercig turmixoljuk. A kész öntetet tegyük félre. 

A kelkáposztaleveleket tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra, majd csepegtessük le.

Tegyük bele egy nagy tálba, és végezzünk rajta kelkáposztamasszázst, ami annyit jelent, hogy az ujjainkkal néhány percig masszírozzuk, nyomkodjuk a káposztaleveleket. Ettől rugalmasabbak lesznek és friss illat járja majd át őket.

Az időközben elkészült krutont vegyük ki a sütőből és tegyük félre.

A csirkemellet sózzuk és borsozzuk meg, majd 2 evőkanál olívaolajon süssük meg néhány perc alatt egy serpenyőben. A kisült csirkemellet pár percig pihentessük, majd vágjuk fel csíkokra.

Ezután állítsuk össze a salátát.

Először öntsük rá a kelkáposztára a salátaöntet felét, majd adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű krutont. Keverjük össze, majd ízlés szerint adjunk még hozzá sót és borsot, illetve az öntetből is, ha kevés lenne.

Ezt követően adagoljuk ki tányérokra a salátát, fektessünk a saláták tetejére néhány csirkemellfalatot, majd a végén még hintsük meg durvára vagy éppen formára vágott parmezándarabokkal, és már tálalhatjuk is.

Szórjuk meg ízlés szerinti mennyiségű krutonnal.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon