Fenséges Cézár-saláta szaftos csirkemellel: házi majonézzel az igazi

Házi Cézár-saláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az igazi Cézár-saláta rómaisaláta-levélből készül, húsmentesen, de mi most nem az eredetit kíséreltük meg elkészíteni, a csirkés változat nagyon laktató.

A világ egyik legfinomabb salátája Caesar Cardini szüleménye. Az úriember 1924. július 4-én a mexikói Tijuanaban készítette el először ezt a salátát, amikor is a telt házas napon a kamra kiürült, így a maradékokból dobta össze a mára legendássá vált finomságot. Azóta szinte minden vendéglő étlapján találni Cézár-salátát, még a gyorséttermekén is. Bár ezek már nem hasonlítanak az 1924-es változathoz, mégis nagyon népszerűek.

Gyakran készítek Cézár-salátát, bár nem az eredeti recept szerint. Az egyik nagy kedvencem a csirkés verzió házi majonézzel. A salátát mindig frissen dobom össze, a majonézt pedig nem szükséges egybeforgatni a hozzávalókkal. 

Hússütési tipp

A húst kockázva vagy csíkozva szokás sütni, de nem kell nagyon megpirítani, különben száraz lesz. Sokan felszeletelik a húst, és úgy sütik oldalanként 3-4 percig, közben lehet sóval, borssal fűszerezni, majd mikor kész, melegen vágják csíkokra vagy kockákra.

Házi Cézár-saláta

Házi Cézár-saláta ct

Hozzávalók 4 személyre

Saláta:

  • 60 dkg csirkemell
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 fej (közepes) jégsaláta
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 darab kígyóuborka
  • 10 dkg kenyér

Majonéz:

  • 2 darab tojássárgája
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál mustár
  • 3 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál porcukor
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A húst kockázzuk fel tetszés szerint, majd kevés olajon süssük fehéredésig, közben fűszerezzük sóval és borssal.

A jégsalátát, paradicsomot és az uborkát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel tetszés szerint.

Az összekészített zöldségeket forgassuk egybe egy keverőtálban.

A kenyérszeleteket kockázzuk fel, és serpenyőben vagy sütőbe tolva pirítsuk aranybarnára.

Majonéz:

A tojássárgáját a sóval, borssal és mustárral keverjük simára. Ezután az olajat csorgassuk hozzá apránként, közben folyamatosan keverjük. Ezután a citromlét, cukrot és a reszelt fokhagymát keverjük hozzá.

Összeállítás:

A zöldségekre csorgassuk rá a házi majonézt, és keverjük egybe, majd a húst és a pirított kenyérkockákat is forgassuk a salátához.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük