Mennyei, puha csokis-túrós csiga: sütőporos a tésztája
A puha péksütemény egyszerűen és gyorsan készül, mivel elmarad a kelesztés, a begyúrt tésztával azonnal lehet dolgozni.
Őszinte leszek, nem igazán járok pékségbe, jobban szeretem magam elkészíteni a kenyérféléket és a finom péksüteményeket. Nálunk nagy kedvenc a mák, szeretjük a mákos kalácsot vagy csigát. A minap kipróbáltam egy különleges receptet, ami nagyon bejött a családnak. A péksüti tésztája puha, foszlós, ez a textúra a kefir számlájára írható. A töltelék gazdag, amit bőven lehet cifrázni.
A tölteléket csak mákkal készítettem, amelybe egy kis vaníliát is csempésztem. Vanília helyett citrom reszelt héját is szabad használni, vagy a mák fele helyett dió is kerülhet a töltelékbe. Sőt még magozott meggy vagy cseresznye is gazdagíthatja.
A kefirt mérjük keverőtálba, majd adjuk hozzá a cukrot, élesztőt és a tojást. Ezután tegyük a kefires keverékhez a lisztet és a sót, gyúrjunk belőle ragacsos tésztát. A tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 órát kelesszük.
Míg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. A mákot a cukorral együtt tegyük lábasba, majd öntsük rá a tejet, és alacsony láng felett főzzük addig, amíg a tej teljesen elpárolog. Ez a folyamat hosszú és kényes, akár 30-40 percig is eltarthat. Közben folyamatosan kevergetni kell, nehogy odakozmáljon a töltelék. Az elkészült tölteléket tegyük félre, és várjuk meg, míg teljesen kihűl. Ezután keverjük hozzá a vajat és a vaníliát.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, gyúrjuk át, addig, amíg szép hólyagos lesz. Ezután nyújtsuk ki 40x30 centiméteres téglalappá.
A kinyújtott tésztát kenjük meg a mákos töltelékkel, majd tekerjük fel. A hengerből vágjunk csigákat, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassunk.
A mákos csigákat takarjuk le, és 30 percig kelesszük még. Ezután kenjük le kevés tejjel, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt süssük készre.
Az elkészült csigákat szórjuk meg porcukorral, ha szeretnénk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu