Álomfinom mákos csiga: a házi süti gazdag töltelékkel az igazi

Kelt tésztás mákos csiga cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A házi süti maga a csoda. A tésztája hihetetlenül puha, köszönhetően a kefirnek, de a töltelékről sem szabad megfeledkezni, ami szintén fantasztikus.

Őszinte leszek, nem igazán járok pékségbe, jobban szeretem magam elkészíteni a kenyérféléket és a finom péksüteményeket. Nálunk nagy kedvenc a mák, szeretjük a mákos kalácsot vagy csigát. A minap kipróbáltam egy különleges receptet, ami nagyon bejött a családnak. A péksüti tésztája puha, foszlós, ez a textúra a kefir számlájára írható. A töltelék gazdag, amit bőven lehet cifrázni.

Így is lehet!

A tölteléket csak mákkal készítettem, amelybe egy kis vaníliát is csempésztem. Vanília helyett citrom reszelt héját is szabad használni, vagy a mák fele helyett dió is kerülhet a töltelékbe. Sőt még magozott meggy vagy cseresznye is gazdagíthatja.   

Kelt tésztás mákos csiga

Kelt tésztás mákos csiga

Hozzávalók 9 darabhoz

Tészta:

  • 250 ml kefir
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 darab tojás
  • 350 g finomliszt
  • 1 csipet

Töltelék:

  • 200 g mák
  • 4 evőkanál cukor
  • 400 ml tej
  • 80 g vaj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

Egyéb:

  • liszt a tészta alá szükség szerint
  • tej a lekenéshez szükség szerint
  • porcukor (opcionális) szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A kefirt mérjük keverőtálba, majd adjuk hozzá a cukrot, élesztőt és a tojást. Ezután tegyük a kefires keverékhez a lisztet és a sót, gyúrjunk belőle ragacsos tésztát. A tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 órát kelesszük.

Míg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. A mákot a cukorral együtt tegyük lábasba, majd öntsük rá a tejet, és alacsony láng felett főzzük addig, amíg a tej teljesen elpárolog. Ez a folyamat hosszú és kényes, akár 30-40 percig is eltarthat. Közben folyamatosan kevergetni kell, nehogy odakozmáljon a töltelék. Az elkészült tölteléket tegyük félre, és várjuk meg, míg teljesen kihűl. Ezután keverjük hozzá a vajat és a vaníliát.  

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, gyúrjuk át, addig, amíg szép hólyagos lesz. Ezután nyújtsuk ki 40x30 centiméteres téglalappá.

A kinyújtott tésztát kenjük meg a mákos töltelékkel, majd tekerjük fel. A hengerből vágjunk csigákat, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassunk.

A mákos csigákat takarjuk le, és 30 percig kelesszük még. Ezután kenjük le kevés tejjel, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt süssük készre.

Az elkészült csigákat szórjuk meg porcukorral, ha szeretnénk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon