Gluténmentes kenyér házilag: tele van rosttal és nagyon tartalmas
Tömör és tartalmas kenyeret süthetsz otthon, és mindehhez csupán egy kalácsformára lesz szükséged.
Ha van a konyhádban kenyérsütő gép, egész biztos vagyok benne, hogy gyakran mondasz áldást érte. Az enyém csak 1 hónapja van meg, de már számtalan kenyérreceptet próbáltam ki, az egyéb kelt tésztákról nem is beszélve.
Az alábbi recept talán a legnagyobb kedvencünk, nagyon kevés hozzávalót igényel, de nagyon foszlós, puha és finom tésztát kapsz végeredményül. Ezekkel a mennyiségekkel 1 kilós kenyeret készíthetsz.
Természetesen a receptet a hagyományos módon is elkészítheted. Ebben az esetben kétszer dagaszd és keleszd a tésztát, hogy igazán finom legyen. A vizet langyosan add hozzá, a vaj pedig legyen puha. Az első dagasztás után is hagyd állni egy órát a tésztát, és így járj el a második után is. A kész tésztát utána formázd, tedd sütőtálba/jénaiba, majd mehet is magas hőfokon a sütőbe.
Kapcsoljuk be a kenyérsütő gépet, tisztítsuk meg a lapátokat és a formát, ha szükséges. Öntsük a formába a vizet, kockázzuk bele a vajat, majd mehet rá a liszt. A lisztre szórjuk rá a sót, a cukrot és a porélesztőt, picit keverjük el.
Válasszuk ki a programot 1 kilós kenyérhez. Az én gépemen a 2-es program kell ehhez a kenyérhez, és dagasztással, kelesztéssel, sütéssel 3:15 percig tart a készítése.
Indítsuk el a programot. Amikor jelez a gép, hogy végzett a dagasztással és kelesztéssel, vegyük ki a tésztából a sütőlapátokat. Utána folytassuk a programot a sütéssel.
A kész kenyeret még melegen fordítsuk ki a formából, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu