Krémes, fűszeres kesudiócurry: kókusztej lágyít az ízeken

kesudio-curry
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept a fűszeres ízeiről is ismert Srí Lankáról származik, ráadásul hússal és anélkül is ízletesen elkészíthető.

Srí Lanka gasztronómiája még sokak számára felfedezésre váró terület. Alapvetően a karakteres, fűszeres ízeket kedvelik, ilyen a kesudiós curry is.

A kesudió különlegessége, hogy egy rendkívül krémes állagot kölcsönöz az ételnek, amely másnap talán még finomabb, mint frissen elkészítve.

Amit pedig egyszerűen nem szabad belőle kihagyni, az a currypor – ez a lelke mindennek –, a kókuszolaj, a friss gyömbér, a kurkuma, a klasszikus kókusztej, illetve néhány lime-szelet a végére.

Tipp

Ha autentikusan szeretnéd elkészíteni, akkor fűszerboltban beszerezhetsz hozzá Srí Lanka-i curryport is, amely sokkal kevésbé csípős és karakteres, mint a többi, így enyhébb mártást tudsz vele készíteni. 

Kesudiócurry

kesudio-curry

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 g nyers, sózatlan kesudió
  • 1 ek kókuszolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab friss gyömbér
  • 2 tk currypor
  • 0.5 tk őrölt kurkuma
  • 0.25 tk chilipor
  • 1.5 tk
  • 250 ml kókusztej (konzerv)
  • 0.5 db lime
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót egy éjszakára áztassuk be egy akkora tálba, hogy a víz kényelmesen el tudja lepni. Az áztatást követően csepegtessük le, majd tegyük félre. 

A hagymákat és a gyömbért vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőben melegítsük fel a kókuszolajat, majd tegyük bele a felaprított hagymákat és a gyömbért is. 

Folyamatos kevergetés mellett kb. 5-8 perc alatt pároljuk üvegesre a hagymát és a gyömbért. Amikor a hagymás-gyömbéres illat már bejárja a konyhát, akkor lesz tökéletes az alap.

Ezután adjuk hozzá a curryport, a kurkumát, a chilipaprikát és sót, majd közepes lángon, kevergetve főzzük össze. A fűszereknek elegendő kb. 5-10 perc, hogy összeérjenek.

Ezt követően öntsünk hozzá 350 ml vizet, a kókusztejet, és végül adjuk hozzá a kesudiót is. 

Forraljuk össze, majd vegyük le a lángot alacsonyra, és főzzük az egészet kb. 35 percig. A kesudió kb. ennyi idő alatt puhul meg teljesen, illetve a hozzáadott folyadékok is elfőnek annyira, hogy finom, krémes állagú mártás legyen belőle.

Ha szépen besűrűsödött a mártás, vegyük le a tűzről, kóstoljuk meg, és ha szükséges, még sózzuk, illetve kókusztejjel enyhíthetünk a csípősségén is.

A lime levét ízlés szerint facsarjuk bele a kesudiócurrybe, vagy ha bátortalanok vagyunk, akkor elegendő, ha a tányérok mellé kínálunk 1-1 szeletet, amit majd mindenki a saját ízléséhez mérten facsar az ételbe.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük