Krémes, fűszeres kesudiócurry: kókusztej lágyít az ízeken
Ez a recept a fűszeres ízeiről is ismert Srí Lankáról származik, ráadásul hússal és anélkül is ízletesen elkészíthető.
Srí Lanka gasztronómiája még sokak számára felfedezésre váró terület. Alapvetően a karakteres, fűszeres ízeket kedvelik, ilyen a kesudiós curry is.
A kesudió különlegessége, hogy egy rendkívül krémes állagot kölcsönöz az ételnek, amely másnap talán még finomabb, mint frissen elkészítve.
Amit pedig egyszerűen nem szabad belőle kihagyni, az a currypor – ez a lelke mindennek –, a kókuszolaj, a friss gyömbér, a kurkuma, a klasszikus kókusztej, illetve néhány lime-szelet a végére.
Tipp
Ha autentikusan szeretnéd elkészíteni, akkor fűszerboltban beszerezhetsz hozzá Srí Lanka-i curryport is, amely sokkal kevésbé csípős és karakteres, mint a többi, így enyhébb mártást tudsz vele készíteni.
Kesudiócurry
Hozzávalók 4 személyre
- 300 g nyers, sózatlan kesudió
- 1 ek kókuszolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab friss gyömbér
- 2 tk currypor
- 0.5 tk őrölt kurkuma
- 0.25 tk chilipor
- 1.5 tk só
- 250 ml kókusztej (konzerv)
- 0.5 db lime
Elkészítés:
A kesudiót egy éjszakára áztassuk be egy akkora tálba, hogy a víz kényelmesen el tudja lepni. Az áztatást követően csepegtessük le, majd tegyük félre.
A hagymákat és a gyömbért vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőben melegítsük fel a kókuszolajat, majd tegyük bele a felaprított hagymákat és a gyömbért is.
Folyamatos kevergetés mellett kb. 5-8 perc alatt pároljuk üvegesre a hagymát és a gyömbért. Amikor a hagymás-gyömbéres illat már bejárja a konyhát, akkor lesz tökéletes az alap.
Ezután adjuk hozzá a curryport, a kurkumát, a chilipaprikát és sót, majd közepes lángon, kevergetve főzzük össze. A fűszereknek elegendő kb. 5-10 perc, hogy összeérjenek.
Ezt követően öntsünk hozzá 350 ml vizet, a kókusztejet, és végül adjuk hozzá a kesudiót is.
Forraljuk össze, majd vegyük le a lángot alacsonyra, és főzzük az egészet kb. 35 percig. A kesudió kb. ennyi idő alatt puhul meg teljesen, illetve a hozzáadott folyadékok is elfőnek annyira, hogy finom, krémes állagú mártás legyen belőle.
Ha szépen besűrűsödött a mártás, vegyük le a tűzről, kóstoljuk meg, és ha szükséges, még sózzuk, illetve kókusztejjel enyhíthetünk a csípősségén is.
A lime levét ízlés szerint facsarjuk bele a kesudiócurrybe, vagy ha bátortalanok vagyunk, akkor elegendő, ha a tányérok mellé kínálunk 1-1 szeletet, amit majd mindenki a saját ízléséhez mérten facsar az ételbe.
-
2024-03-03 09:28:01
-
2024-02-24 11:08:01
-
2024-01-19 06:32:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!