Pillanatok alatt kész a fehérjében és vitaminokban gazdag kesuvaj
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha egészen pontosan akarunk fogalmazni, ez nem is vaj, hanem zsír, de a kesuzsír elnevezés nem hangzik túl bizalomgerjesztően.
Pár éve az egyik barátom érdeklődött, hogy mit hozzon nekem ajándékba a nyaralásáról. Valamiért rávágtam, hogy egy nagy zacskó kesudiót. Imádom ezt a magot, és talán azért is esett rá a választásom, mert sokszor drágállom az árát, miközben elképesztő mennyiséget meg tudok enni belőle. A barát haza is jött, kezében egy nagy zacskó - sótlan - kesudióval. Én a sózott verzióhoz voltam hozzászokva, így némiképpen csalódottan vettem át az amúgy kedves ajándékot. A barátom hálából kapott indián nevet is: Sótlan Kesunak neveztem el.
A kesuvaj megszületése
Na, de mit lehet kezdeni egy nagy adag sótlan kesudióval? Vagy megpirítani, vagy valamilyen krémnek elkészíteni. Én utóbbit választottam, méghozzá kókuszzsír hozzáadásával.
A kesudió nagyon egészséges olajos mag, amelynek már a formája is nagyon érdekes, leginkább a babhoz vagy egy bumeránghoz hasonlít. De nem a formája, hanem a benne lévő vitaminok és tápanyagok miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ráadásul a zsírtartalma sem magas.
Kesudióvaj
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm kesudió (nyers, sótlan)
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
A kesudiót szórjuk be az aprítógépbe, és daráljuk teljesen pépesre. Adjuk hozzá a sót és a kókuszzsírt, majd pépesítsük össze. Tegyük egy zárható üvegbe, tartsuk hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy jól kenhető legyen.
Fotó: Getty Images