Fűszeres, libanoni húsgolyó bulgurral dúsítva, tahinimajonézzel kínálva

Kibbeh-nyárs-tahinimajonézzelcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Libanoni fasírtkülönlegesség isteni tahinimajonézzel kínálva, amely akár hamburgerbe is mehet.

A keleti konyha egyik kedvelt alapanyaga a bulgur, vagyis a tört búza, az éretlen vagy meghántolt búzaszemek párolt, kiszárított, összetört formája. A bulgur jó választás köretnek, de a keleti konyhában gombócok és tészták elkészítésénél is használják.

A kibbeh Libanon egyik leghíresebb fogása, mini fasírtszerűség, amelyben a bulgur az egyik főszereplő. A legnépszerűbb változat húsos és fűszeres hagymával kevert, de csak zöldségekkel is készülhet. A kész kis fasírtokat olajban megsütik, majd valamilyen mártogatóst kínálnak mellé, mi most tahinimajonézt választottunk. 

Kibbeh nyárs tahinimajonézzel

Kibbeh-nyárs-tahinimajonézzelct

Hozzávalók 30 darabhoz:

A húsgolyóhoz:

  • 17 dekagramm bulgur
  • 50 dekagramm marha
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt szegfűbors
  • 1 teáskanál morzsolt majoranna
  • 0.5 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 1 evőkanál
  • 0.5 teáskanál fehér bors
  • 2 darab jégkocka
  • 2 evőkanál finomra aprított mentalevél

A tahinimajonézhez:

  • 1.5 deciliter tahini
  • 1.5 deciliter hideg víz
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 deciliter étolaj
  • 1 teáskanál
  • 2 teáskanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A tahinimajonézhez a tahinit a vízzel dolgozzuk simára egy késes aprítógépben. Adjuk hozzá a tojássárgáját, keverjük krémesre, majd az olajat is adagoljuk vékony sugárban hozzá - ugyanúgy, mint a hagyományos majonéznél - és dolgozzuk simára. Végül ízesítsük kevés citromlével és sóval.

A kibbeh golyókhoz a fűszereket - a menta kivételével - egy kis tálban keverjük össze. A bulgurt hideg vízben mossuk át, csepegtessük le. A hagymát késes robotgépben aprítsuk pépesre. Adjuk hozzá a bulgurt, ezt is aprítsuk pépesre, közben adjuk hozzá a fűszerkeverék felét és dolgozzuk bele. A pépet szedjük ki egy nagyobb tálba, tegyük félre.

A húst - az aprítógép méretétől függően több adagban - tegyük gépbe és a jégkockával aprítsuk pépesre, ügyelve arra, hogy a hús rózsaszínű maradjon, ne „főzze meg” a gép - érdemes pulzálva dolgoztatni. A pépesített húst adjuk a bulgurhoz, kézzel gyúrjuk össze, közben dolgozzuk bele a maradék fűszert is. A finomra vágott mentát csak a legvégén adjuk hozzá. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk 2 ujjnyi olajat, süssük ki benne a ringlónyi húsgolyókat, végül pedig tálaljuk a tahinimajonézzel.

Ha tetszett ez a recept, akkor ezt is próbáld ki!

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük