![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fűszeres, libanoni húsgolyó bulgurral dúsítva, tahinimajonézzel kínálva
![Kibbeh-nyárs-tahinimajonézzelcover](https://kep.index.hu/1/0/3017/30178/301784/30178413_2316881_eb5e1853e4f727e6cb093ffb87101f5c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Libanoni fasírtkülönlegesség isteni tahinimajonézzel kínálva, amely akár hamburgerbe is mehet.
A keleti konyha egyik kedvelt alapanyaga a bulgur, vagyis a tört búza, az éretlen vagy meghántolt búzaszemek párolt, kiszárított, összetört formája. A bulgur jó választás köretnek, de a keleti konyhában gombócok és tészták elkészítésénél is használják.
A kibbeh Libanon egyik leghíresebb fogása, mini fasírtszerűség, amelyben a bulgur az egyik főszereplő. A legnépszerűbb változat húsos és fűszeres hagymával kevert, de csak zöldségekkel is készülhet. A kész kis fasírtokat olajban megsütik, majd valamilyen mártogatóst kínálnak mellé, mi most tahinimajonézt választottunk.
Kibbeh nyárs tahinimajonézzel
![Kibbeh-nyárs-tahinimajonézzelct](https://kep.index.hu/1/0/3017/30178/301784/30178431_0eb577e04fb8aefddc0dfb6f94104702_wm.jpg)
Hozzávalók 30 darabhoz
A húsgolyóhoz:
- 17 dekagramm bulgur
- 50 dekagramm marha
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt szegfűbors
- 1 teáskanál morzsolt majoranna
- 0.5 teáskanál fahéj (őrölt)
- 1 evőkanál só
- 0.5 teáskanál fehér bors
- 2 darab jégkocka
- 2 evőkanál finomra aprított mentalevél
A tahinimajonézhez:
- 1.5 deciliter tahini
- 1.5 deciliter hideg víz
- 1 darab tojássárgája
- 1 deciliter étolaj
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A tahinimajonézhez a tahinit a vízzel dolgozzuk simára egy késes aprítógépben. Adjuk hozzá a tojássárgáját, keverjük krémesre, majd az olajat is adagoljuk vékony sugárban hozzá - ugyanúgy, mint a hagyományos majonéznél - és dolgozzuk simára. Végül ízesítsük kevés citromlével és sóval.
A kibbeh golyókhoz a fűszereket - a menta kivételével - egy kis tálban keverjük össze. A bulgurt hideg vízben mossuk át, csepegtessük le. A hagymát késes robotgépben aprítsuk pépesre. Adjuk hozzá a bulgurt, ezt is aprítsuk pépesre, közben adjuk hozzá a fűszerkeverék felét és dolgozzuk bele. A pépet szedjük ki egy nagyobb tálba, tegyük félre.
A húst - az aprítógép méretétől függően több adagban - tegyük gépbe és a jégkockával aprítsuk pépesre, ügyelve arra, hogy a hús rózsaszínű maradjon, ne „főzze meg” a gép - érdemes pulzálva dolgoztatni. A pépesített húst adjuk a bulgurhoz, kézzel gyúrjuk össze, közben dolgozzuk bele a maradék fűszert is. A finomra vágott mentát csak a legvégén adjuk hozzá. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk 2 ujjnyi olajat, süssük ki benne a ringlónyi húsgolyókat, végül pedig tálaljuk a tahinimajonézzel.
Ha tetszett ez a recept, akkor ezt is próbáld ki!
Fotó: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!