Túletted magad? Ezt a meleg reggelit főzd és rendbe jössz

Nyomtatás
congee cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A megerőltetett gyomornak ősi gyógyszere a gabonakása, ma mégis ritkán alkalmazzuk. Most megmutatjuk, hogyan készítik Kínában a rizskását.

Legrégebbi szakácskönyvünk is teljes fejezetben sorolja fel azokat az ételeket, amelyeket beteg gyomornak, gyengélkedőknek szán. Ezek az ételek zömmel gabonákból készülő kásák, vagy köles, rizs, zab képezi az alapjukat. A dolog logikus: az égő-émelygő gyomrot lenyugtatja a meleg kása, ráadásul a szétfőtt gabonákat nagyon könnyű megemészteni.

Mi az a congee?

A kínai konyha egyik reggelije is éppen egy rizsből készült kása, de bármikor eszik a nap folyamán - a neve congee. Olyasmi eljárással készül, mint a tejberizs, csak inkább sósan fogyasztják, mint édesen. Ezerféle ízesítése létezik, gyakran főzik szárított algával, rákkal, de gyakran egyszerűen alaplében vagy sertéscsonttal együtt készítik.

A technológia lényege, hogy sokkal több vízben fő a rizs, mintha köretnek szánnánk, és lassan, alacsony hőmérsékleten rotyog. Így a szemek szétesnek, a végeredmény pedig egy pudingszerű állag lesz.

Tálaláskor mindenfélével ízesíthetjük a chiliolajtól kezdve a szójaszószon át egészen a mogyoróig, de gyakran tesznek rá gyömbért és újhagyma zöldjét is. 

Kínai rizskása

congee kicsi

Hozzávalók 4 személyre

A rizshez

  • 150 gramm jázmin rizs
  • 2.5 liter víz/alaplé

A tálaláshoz

  • szójaszósz
  • mogyoró
  • újhagyma zöldje
Recept idők

Elkészítés:

A rizst a vízzel vagy alaplével együtt lábosba tesszük és felforraljuk. Nagyon alacsonyra mérsékeljük a lángot, és lassan egy, másfél órán át főzzük, olykor-olykor megkevergetve a kását.

Amikor kész, enyhén sózzuk. Tálaláskor adunk hozzá szójaszószt, mogyorót és újhagymazöldet, ha úgy tetszik.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon