![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Túletted magad? Ezt a meleg reggelit főzd és rendbe jössz
![congee cover](https://kep.index.hu/1/0/3076/30760/307609/30760999_2361457_53c464b03c31b30ee4a0babea697dd63_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A megerőltetett gyomornak ősi gyógyszere a gabonakása, ma mégis ritkán alkalmazzuk. Most megmutatjuk, hogyan készítik Kínában a rizskását.
Legrégebbi szakácskönyvünk is teljes fejezetben sorolja fel azokat az ételeket, amelyeket beteg gyomornak, gyengélkedőknek szán. Ezek az ételek zömmel gabonákból készülő kásák, vagy köles, rizs, zab képezi az alapjukat. A dolog logikus: az égő-émelygő gyomrot lenyugtatja a meleg kása, ráadásul a szétfőtt gabonákat nagyon könnyű megemészteni.
Mi az a congee?
A kínai konyha egyik reggelije is éppen egy rizsből készült kása, de bármikor eszik a nap folyamán - a neve congee. Olyasmi eljárással készül, mint a tejberizs, csak inkább sósan fogyasztják, mint édesen. Ezerféle ízesítése létezik, gyakran főzik szárított algával, rákkal, de gyakran egyszerűen alaplében vagy sertéscsonttal együtt készítik.
A technológia lényege, hogy sokkal több vízben fő a rizs, mintha köretnek szánnánk, és lassan, alacsony hőmérsékleten rotyog. Így a szemek szétesnek, a végeredmény pedig egy pudingszerű állag lesz.
Tálaláskor mindenfélével ízesíthetjük a chiliolajtól kezdve a szójaszószon át egészen a mogyoróig, de gyakran tesznek rá gyömbért és újhagyma zöldjét is.
Kínai rizskása
![congee kicsi](https://kep.index.hu/1/0/3076/30761/307610/30761009_626b573fd719f194b0be23bbab142185_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
A rizshez
- 150 gramm jázmin rizs
- 2.5 liter víz/alaplé
A tálaláshoz
- szójaszósz
- mogyoró
- újhagyma zöldje
Elkészítés:
A rizst a vízzel vagy alaplével együtt lábosba tesszük és felforraljuk. Nagyon alacsonyra mérsékeljük a lángot, és lassan egy, másfél órán át főzzük, olykor-olykor megkevergetve a kását.
Amikor kész, enyhén sózzuk. Tálaláskor adunk hozzá szójaszószt, mogyorót és újhagymazöldet, ha úgy tetszik.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!