
Így készül a klasszikus falafel: kívül ropog, belül krémes

Idézd fel a legfinomabb falafel ízét, amelyet valaha ettél, és most dőlj hátra, mert otthon is el tudod készíteni, ha követed ezt a receptet.
A falafel a vegetáriánusok és a vegánok körében elképesztően népszerű, de a húsevők nagy része is imádja, hiszen ki ne szeretné ezeket a belül puha, kívül roppanós kis golyókat. Ma már abszolút beépült a mindennapokba, hiszen az alapanyaga, a csicseriborsó mindenhol kapható, nem mellesleg nagyon egészséges hüvelyes.
A tökéletes falafel kívül ropogós, a belseje tele van ízzel, nem túl száraz, de nem is túl szaftos. Bár megkönnyíthetnéd a munkádat, mégis azt javasoljuk, hogyha tökéletes végeredményt szeretnél, akkor ne konzerv, hanem szárított csicseriborsóval dolgozz. A golyókhoz remekül megy a házi hummusz, de ha szendvicset szeretnél belőle készíteni, akkor töltsd házi pitába. A roppanós zöldségeket pedig el ne hagyd mellőle.
Klasszikus falafel

Hozzávalók 24 darabhoz
- 150 gramm csicseriborsó (száraz)
- 0.5 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 1 marék petrezselyem
- 1 marék koriander
- 1 teáskanál só
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál koriander (őrölt)
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál csicseriborsóliszt
- a sütéshez olaj
Elkészítés:
A csicseriborsót 24 órával az elkészítése előtt áztassuk be. Amikor megszívta magát vízzel, szűrjük le, és tegyük aprítógépbe a hagymával, a petrezselyemmel, a korianderrel, a sóval, a fokhagymával, az őrölt korianderrel és a római köménnyel együtt. Turmixoljuk egyneművé, de ne pürésítsük, nem baj, ha picit darabos. Tegyük egy tálba, szórjuk meg a csicseriborsóliszttel és a sütőporral, és egy spatulával forgassuk össze.
Készítsünk belőle kisebb golyókat egy evőkanál segítségével. Fektessük őket egy sütőpapírral bélelt tálcára. Tegyük a tálcát a hűtőbe 1 órát pihenni.
Egy magas falú serpenyőbe öntsünk olajat, és melegítsük fel közepes lángon. Amikor az olaj felforrósodott, óvatosan tegyük bele a falafelgolyókat. Ne legyenek túl szorosan. Először süssük őket 1 percig, ne nyúljunk hozzájuk, majd forgassunk egyet rajtuk, és süssük még 30 másodpercig. Ekkor szedjük ki egy papírtörlőre. Ismételjük meg, amíg az összes meg nem sül.
Fotó: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!