Omlós, isteni kókuszos-citrusos sütemény: a lime-tól lesz különleges
Friss, könnyed, pihe-puha ez a sütemény, ráadásul elronthatatlan, kezdők is könnyedén elkészíthetik.
A basbousa egy egyiptomi sütemény, amelynek búzadara az alapja, és legtöbbször narancsvirágvízzel, rózsavízzel vagy citrussal kevert cukorsziruppal öntik nyakon. Leggyakrabban kókusszal ízesítik a tésztát, az alábbi verzió is így készült, és mennyei lett.
A tészta nagyon puha és omlós, ugyanis rengeteg vaj és joghurt kerül bele. A búzadarának köszönhetően viszonylag sűrű és tömör lesz a sütemény, mégsem lesz száraz: a cukorszirup átjárja a tésztát, szaftosan tartja azt. Ne aggódj, nem lesz túl édes a desszert, pont tökéletes.
Ha van a konyhádban rózsavíz, azt is keverj a szirupba, de ha nincs, akkor bőven elég, ha csak citrom- vagy lime-levet teszel bele, ahogy én is tettem.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x25 centis tepsit.
A tojásokat verjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Mehet bele a búzadara, a kókusz, a joghurt és az olvasztott vaj is, keverjük össze, míg homogén nem lesz. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport is, forgassuk bele spatula segítségével. Jó sűrű, kanalazható tésztát fogunk kapni.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, oszlassuk el, egyengessük el benne. Toljuk a sütőbe, süssük 20-25 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
Közben melegítsük össze a szirup hozzávalóit. Forrástól számítva 5 percig főzzük, míg a cukor teljesen elolvad.
A kész sütit a tepsiben vágjuk fel négyzetekre, majd öntsük nyakon a meleg sziruppal. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu