Ropogós, kókuszos granola mézzel és magvakkal: isteni, energiadús reggeli

kókuszosgranola
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A granolában az a jó, hogy szinte bármilyen magvakkal és aszalt gyümölcsökkel készülhet, ha maradt egy marék mazsola vagy dió, tökéletes helye lesz benne.

Nincs is jobb reggeli a rostban gazdag zabpehelynél, főleg, ha édes, gyümölcsös granola formájában fogyasztod. A zabpelyhet 1-2 alapanyag hozzáadásával csodás müzlivé alakíthatod, az alábbi receptben a méz, a kókusz és a mandula kapták a főszerepet, de bármilyen aszalt gyümölccsel és magvakkal gazdagíthatod az alapot.

A granola lényegében sült müzli, de sokkal ropogósabb és picit ragacsosabb annál, jobban összeállnak a szemek a mézes máznak köszönhetően. A sütőből kikerülve még puhának tűnik majd, de ahogy kihűl a granola, megkeményedik, nagyon ropogós lesz. 

Légmentesen zárható dobozban vagy üvegben, napfénytől védett helyen, szobahőmérsékleten 3-4 hétig eláll, akár le is fagyaszthatod, ha nem fogy el, de 3 hónapon belül használd fel.

Kókuszos granola

kókuszosgranola2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 300 gramm zabpehely
  • 70 gramm szeletelt mandula
  • 120 gramm méz
  • 70 gramm kókuszolaj
  • 70 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 70 gramm kókuszchips/pehely
  • 70 gramm aszalt vörösáfonya
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

Egy tálban keverjük össze a mézet, a megolvasztott kókuszolajat, a cukrot, a vaníliakivonatot és a sót. Addig keverjük, amíg egynemű nem lesz a folyadék, akkor jó, ha az olaj már nem áll meg a tetején.

A zabpelyhet és a mandulát tegyük egy nagyobb tálba, majd borítsuk rájuk a mézes keveréket. Egy fakanál segítségével alaposan keverjük össze, hogy a máz mindenhol bevonja őket.

Tegyük a sütőbe nagyjából 15-20 percre, de 6-7 percenként vegyük ki és keverjük át, figyelgessük, mert könnyen megég.

Amíg sül a granola, egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a kókuszchipset: szórjuk bele egy rétegben, hagyjuk 1-2 percig magára, majd folyamatosan kevergetve pirítsuk, míg világosbarna nem lesz.

Ha elkészült a granola, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ahogy hűl, úgy lesz keményebb. Ahogy kihűlt, keverjük bele a pirított kókuszchipset és az áfonyát. Légmentesen zárható dobozban tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük