Friss kókuszból a muffin is sokkal puhább, szaftosabb lesz

kókuszmuffin cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Miután kókusztejet gyártottunk saját magunk otthon, sok reszelékünk maradt, amiből pedig csodás muffinokat sütöttünk.

Nagyon igyekszem csökkenteni a kidobott élelmiszert itthon, ami egy konyhában, ahol sokan vagyunk és sok ételt főzünk, nem mindig könnyű, de egyre jobb vagyok benne. Most például rengeteg kókuszreszelékem maradt a múltkori kókusztejkészítésből, amit semmiképp nem akartam kidobni, mert bár íze egy részét átadta a tejnek, még mindig illatos maradt. Hamar eldőlt, hogy muffin lesz belőle, ez az a sütemény, ami a legjobban viseli, ha a lisztet más alapanyagra cseréljük le benne.

Liszt helyett kókusz

Ráadásul a kókusz segít megelőzni azt, amitől egy muffin elkészítése esetében a legjobban tartunk: a kiszáradást. Nincs szomorúbb dolog, mint egy morzsálódó, száraz muffin, amitől meg akar fulladni az ember. Akár a liszt teljes mennyiségét lecserélhetnénk kókuszra, és akkor nem csak gluténmentes, de sokkal-sokkal szénhidrátszegényebb is lenne, de itt most az ideális középút megtalálása volt a cél: a nem morzsálódó, nem széteső, de nagyon puha és szaftos sütemény, ami másnap is élvezhető állagú, nem szárad ki.

Most áfonyával és kókuszcsipsszel díszítettem, de bármi jó lehet a friss vagy fagyasztott gyümölcsök közül, de mehetünk hedonistább irányba is, és szórhatunk rá apróra vágott csokoládét.

Kókuszos muffin

kókuszmuffin ajanlo

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 150 gramm kókuszreszelék (kókuszchipsből)
  • 100 gramm liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 50 gramm cukor
  • 3 deciliter joghurt
  • 50 gramm vaj
  • 2 darab tojás

Feltétnek

  • 2 marék bogyós gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

Egy muffinformát kibélelünk papírkapszlikkal, vagy alaposan kivajazunk-kilisztezünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Először a nedves alapanyagokat keverjük össze: a tojást, a cukrot és az olvasztott vajat, majd a joghurtot. Külön tálban elkeverjük a lisztet, kókuszt, sütőport és a sót. Ezt a száraz egyveleget a nedvessel éppenhogy csak összeforgatjuk. A tésztát elosztjuk az üregekben úgy, hogy mindegyiket csak a háromnegyedéig töltjük meg. Szórunk bele egy kis gyümölcsöt, esetleg csokidarabokat vagy kókuszcsipszet.

Körülbelül 20 perc alatt fognak készre sülni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük