![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Friss kókuszból a muffin is sokkal puhább, szaftosabb lesz
![kókuszmuffin cover](https://kep.index.hu/1/0/3004/30049/300491/30049141_2306945_9e4cf9e51fd993a346060ee183d14456_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Miután kókusztejet gyártottunk saját magunk otthon, sok reszelékünk maradt, amiből pedig csodás muffinokat sütöttünk.
Nagyon igyekszem csökkenteni a kidobott élelmiszert itthon, ami egy konyhában, ahol sokan vagyunk és sok ételt főzünk, nem mindig könnyű, de egyre jobb vagyok benne. Most például rengeteg kókuszreszelékem maradt a múltkori kókusztejkészítésből, amit semmiképp nem akartam kidobni, mert bár íze egy részét átadta a tejnek, még mindig illatos maradt. Hamar eldőlt, hogy muffin lesz belőle, ez az a sütemény, ami a legjobban viseli, ha a lisztet más alapanyagra cseréljük le benne.
Liszt helyett kókusz
Ráadásul a kókusz segít megelőzni azt, amitől egy muffin elkészítése esetében a legjobban tartunk: a kiszáradást. Nincs szomorúbb dolog, mint egy morzsálódó, száraz muffin, amitől meg akar fulladni az ember. Akár a liszt teljes mennyiségét lecserélhetnénk kókuszra, és akkor nem csak gluténmentes, de sokkal-sokkal szénhidrátszegényebb is lenne, de itt most az ideális középút megtalálása volt a cél: a nem morzsálódó, nem széteső, de nagyon puha és szaftos sütemény, ami másnap is élvezhető állagú, nem szárad ki.
Most áfonyával és kókuszcsipsszel díszítettem, de bármi jó lehet a friss vagy fagyasztott gyümölcsök közül, de mehetünk hedonistább irányba is, és szórhatunk rá apróra vágott csokoládét.
Kókuszos muffin
![kókuszmuffin ajanlo](https://kep.index.hu/1/0/3004/30049/300491/30049155_f3ee2f6bc757ea801441dfa6fda0fa31_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
- 150 gramm kókuszreszelék (kókuszchipsből)
- 100 gramm liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 50 gramm cukor
- 3 deciliter joghurt
- 50 gramm vaj
- 2 darab tojás
Feltétnek
- 2 marék bogyós gyümölcs
Elkészítés:
Egy muffinformát kibélelünk papírkapszlikkal, vagy alaposan kivajazunk-kilisztezünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Először a nedves alapanyagokat keverjük össze: a tojást, a cukrot és az olvasztott vajat, majd a joghurtot. Külön tálban elkeverjük a lisztet, kókuszt, sütőport és a sót. Ezt a száraz egyveleget a nedvessel éppenhogy csak összeforgatjuk. A tésztát elosztjuk az üregekben úgy, hogy mindegyiket csak a háromnegyedéig töltjük meg. Szórunk bele egy kis gyümölcsöt, esetleg csokidarabokat vagy kókuszcsipszet.
Körülbelül 20 perc alatt fognak készre sülni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!