Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke

3
Nyomtatás
kokusztejben-fott-garnelarak
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a recept a thai konyha szerelmesei számára kötelező darab, amelyben sárga currypaszta, kókusztej, friss koriander és lime öleli körbe az édeskés garnélákat.

Jómagam már lassan hat éve vagyok a távol-keleti konyha szerelmese. A megannyi különleges fűszer, amellyel az ételek készülnek, korábban mind olyasmi volt számomra, amit egyszerű halandóként el sem tudtam volna képzelni egy fogásban.

Ebben a receptben egy sárga currys, kókusztejes szószban fő a garnélarák, amely főtt rizzsel vagy naan kenyérrel tálalva az igazi.

Kókusztejben főtt garnélarák

kokusztejben-fott-garnelarak

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab gyömbér
  • 0.5 tk.
  • 0.5 tk. fekete bors
  • 2 ek. sárga currypaszta
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 400 ml kókusztej
  • 450 g garnélarák
  • 1 ek. lime-lé
  • 15 g friss koriander
  • 200 ml víz
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük az alapanyagokkal. A vöröshagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel vékony szeletekre.

A gyömbért hámozzuk meg, és reszeljünk le belőle egy evőkanálnyi mennyiséget.

A fokhagymát tisztítsuk meg, és vágjuk fel apróra.

A kaliforniai paprikát csumázzuk ki, majd szeleteljük fel vékony csíkokra.

A garnélát tisztítsuk meg és távolítsuk el a páncélját.

A koriandert öblítsük le, csepegtessük le, majd vágjuk durvára.

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk 8-10 percig, amíg megpuhul.

Adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a fokhagymát is, és főzzük további 1 percig, amíg illatozni kezd az alap.

Ekkor sózzuk és borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a sárga currypasztát. Alaposan keverjük el.

Adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, és 3-4 percig főzzük együtt az alappal, amíg a paprika enyhén megpuhul.

Ezután mérsékeljük a lángot alacsonyra, majd öntsük hozzá a kókusztejet és a vizet. Keverjük össze, hogy a fűszerek egyenletesen elkeveredjenek.

Amíg a curry-s szósz gyöngyözve fő, sózzuk és borsozzuk meg enyhén a garnélákat.

Tegyük a rákokat a szószba, keverjük össze, fedjük le, és főzzük további 3-4 percig, amíg szép, rózsaszínes lesz a rákhús.

Végül vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a lime levét és a friss koriandert.

Tálaljuk forrón, párolt rizs vagy akár naan kenyér mellé.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon