
Ellenállhatatlan ragacsos rizs – Kókuszkrémmel és mangóval a legfinomabb
A thai konyhát úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy rendkívül illatos. Az országban nagyon kedvelt alapanyag a kókuszdió, a lime és a citromfű.
Jómagam már lassan hat éve vagyok a távol-keleti konyha szerelmese. A megannyi különleges fűszer, amellyel az ételek készülnek, korábban mind olyasmi volt számomra, amit egyszerű halandóként el sem tudtam volna képzelni egy fogásban.
Ebben a receptben egy sárga currys, kókusztejes szószban fő a garnélarák, amely főtt rizzsel vagy naan kenyérrel tálalva az igazi.
Kezdjük az alapanyagokkal. A vöröshagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel vékony szeletekre.
A gyömbért hámozzuk meg, és reszeljünk le belőle egy evőkanálnyi mennyiséget.
A fokhagymát tisztítsuk meg, és vágjuk fel apróra.
A kaliforniai paprikát csumázzuk ki, majd szeleteljük fel vékony csíkokra.
A garnélát tisztítsuk meg és távolítsuk el a páncélját.
A koriandert öblítsük le, csepegtessük le, majd vágjuk durvára.
Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk 8-10 percig, amíg megpuhul.
Adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a fokhagymát is, és főzzük további 1 percig, amíg illatozni kezd az alap.
Ekkor sózzuk és borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a sárga currypasztát. Alaposan keverjük el.
Adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, és 3-4 percig főzzük együtt az alappal, amíg a paprika enyhén megpuhul.
Ezután mérsékeljük a lángot alacsonyra, majd öntsük hozzá a kókusztejet és a vizet. Keverjük össze, hogy a fűszerek egyenletesen elkeveredjenek.
Amíg a curry-s szósz gyöngyözve fő, sózzuk és borsozzuk meg enyhén a garnélákat.
Tegyük a rákokat a szószba, keverjük össze, fedjük le, és főzzük további 3-4 percig, amíg szép, rózsaszínes lesz a rákhús.
Végül vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a lime levét és a friss koriandert.
Tálaljuk forrón, párolt rizs vagy akár naan kenyér mellé.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu