Szaftos húsgolyók currys szószban: a mártás az étel lelke

husgolyo-currys-szoszban2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a krémes, fűszeres curryket, imádni fogod az így készült húsgolyót, nem lehet abbahagyni.

Valódi ízbomba ez a currys szósszal nyakon öntött húsgolyó, ugyanis rengeteg izgalmas, intenzív ízű fűszer kerül bele, mint a gyömbér, a halszósz vagy a lényegi elem, a currypaszta. Ezt ázsiai üzletekben szerezheted be, de ma már a legtöbb hipermarket polcán is megtalálható.

A piros currypasztában olyan fűszerek kapnak helyet, mint a chili, a citromfű, a kaffir lime levele vagy héja és a galangál, ebből kifolyólag egy csípős, aromás keverékről van szó. Érdemes lágyítani az ízén, amit mi kókusztejjel és cukorral tettünk meg, így pont tökéletes egyensúlyba kerültek az édes, csípős, sós aromák.

A fűszerpaszta nem csak a szószban, a húsgolyóban is helyet kap, így annak is intenzív, enyhén csípős íze lesz, érdemes kipróbálni!

Húsgolyók currys szószban

husgolyo-currys-szoszban

Hozzávalók 6 személyre

Húsgolyó:

  • 500 g darált pulykahús
  • 1 db tojás
  • 60 g pankomorzsa
  • 2 szál zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek reszelt, friss gyömbér
  • 1 ek halszósz
  • 1 ek piros currypaszta
  • 1 tk
  • ízlés szerint bors

Szósz:

  • 1 ek olaj
  • 1 kisebb db kaliforniai paprika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek reszelt, friss gyömbér
  • 1 ek piros currypaszta
  • 400 g kókusztej (konzerv)
  • 1 ek halszósz
  • 2 ek barna cukor
  • koriander (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A húsgolyóhoz a zöldhagymát tisztítsuk meg, vágjuk egészen finomra, a fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le. 

Gyúrjuk egybe a húsgolyó minden hozzávalóját, majd tegyük a masszát a hűtőbe kb. fél órára.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Formázzunk a húsból diónyi golyókat, majd tegyük őket az előkészített tepsire. Süssük őket 25-30 percig, míg szépen megpirulnak kívülről.

Közben készítsük el a szószt: forrósítsuk fel az olajat egy nagy, széles serpenyőben, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és paprikát. Kb. 5-6 perc dinsztelés után adjuk hozzá a gyömbért, majd 1 perc múlva a currypasztát is. Keverjünk össze mindent, pirítsuk 2-3 percig.

Öntsük fel a kókusztejjel, adjuk hozzá a halszószt és a cukrot. Főzzük 5-8 percig, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Tegyük a szószba a megsült húsgolyókat, majd melegítsük össze pár perc alatt.

Friss korianderrel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük