![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ellenállhatatlan ragacsos rizs – Kókuszkrémmel és mangóval a legfinomabb
![ragacsosrizscover](https://kep.index.hu/1/0/3199/31998/319980/31998059_2454623_96208811e5f08e72d39598c4d7a58991_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A thai konyhát úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy rendkívül illatos. Az országban nagyon kedvelt alapanyag a kókuszdió, a lime és a citromfű.
A thai konyha sütemények terén elég semmitmondó, legalábbis szerintem, egy hozzám hasonló édesszájú, aki imádja a csokitortát, nehezen találja meg azt a desszertet, ami a kedvére való. Az egyik legmeghatározóbb nassolnivalójuk a ragacsos rizs, amelyet érett mangóval fogyasztanak.
A ragacsos rizsre sokan azt mondják, olyan, mint a tejberizs thai kivitelezésben, de valójában azért másról van szó: a készítéséhez ragacsos szemű rizst használnak, amelyet nem főznek, hanem párolnak, majd édes kókuszkrémmel öntenek nyakon. A ragacsos rizs rövid szemű, hiányzik belőle az amilóz, magas a keményítőtartalma, ezért főzésnél a szemek összeragadnak. Ázsiában a leggyakrabban desszertek készülnek belőle, de köretként is szokták tálalni.
A rizst mindig hideg vízbe kell áztatni, legalább 4 órára - ha ezzel megvannak, hagyományosan bambuszgőzölőben készítik, de ha nincs ilyen eszközöd, egy konyharuha segítségével is gőzölheted, a lényeg, hogy ne érjenek a szemek a vízbe. Ha nagyon kókuszos végeredmény a cél, víz helyett kókusztejbe érdemes áztatni a szemeket.
Ragacsos rizs
![rmrct](https://kep.index.hu/1/0/3700/37005/370058/37005817_af22bb9a937f3b2672020085115f44b2_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
Alap:
- 20 dekagramm rizs (ragacsos)
- 2 deciliter kókusztej
- 4 evőkanál cukor
- 1 darab mangó
Kókuszkrém:
- 2 deciliter kókusztej
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A rizst áztassuk hideg vízbe 4 órára.
Egy nagy lábasban forraljunk vizet, a tetejére terítsünk nagyobb méretű konyharuhát, ebbe öntsük bele a rizst, majd tegyünk rá fedőt, gőzöljük 20 percig, amíg megpuhul.
A kókuszkrémhez keverjük össze a kókusztejet a cukorral és az étkezési keményítővel, majd közepes láng felett főzzük össze, amíg sűrű állaga lesz.
A rizspudinghoz melegítsük össze a kókusztejet a cukorral, amíg utóbbi elolvad, majd vegyük le a tűzről és forgassuk hozzá a gőzölt rizst. Fedjük le és pihentessük 10 percig, addig a rizs beszívja a kókusztejet.
Tálalásnál a rizst öntözzük meg a kókuszkrémmel. Mangó illik mellé a legjobban, de más gyümölccsel is kipróbálhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!