Ellenállhatatlan ragacsos rizs – Kókuszkrémmel és mangóval a legfinomabb

ragacsosrizscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A thai konyhát úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy rendkívül illatos. Az országban nagyon kedvelt alapanyag a kókuszdió, a lime és a citromfű.

A thai konyha sütemények terén elég semmitmondó, legalábbis szerintem, egy hozzám hasonló édesszájú, aki imádja a csokitortát, nehezen találja meg azt a desszertet, ami a kedvére való. Az egyik legmeghatározóbb nassolnivalójuk a ragacsos rizs, amelyet érett mangóval fogyasztanak.

A ragacsos rizsre sokan azt mondják, olyan, mint a tejberizs thai kivitelezésben, de valójában azért másról van szó: a készítéséhez ragacsos szemű rizst használnak, amelyet nem főznek, hanem párolnak, majd édes kókuszkrémmel öntenek nyakon. A ragacsos rizs rövid szemű, hiányzik belőle az amilóz, magas a keményítőtartalma, ezért főzésnél a szemek összeragadnak. Ázsiában a leggyakrabban desszertek készülnek belőle, de köretként is szokták tálalni.

A rizst mindig hideg vízbe kell áztatni, legalább 4 órára - ha ezzel megvannak, hagyományosan bambuszgőzölőben készítik, de ha nincs ilyen eszközöd, egy konyharuha segítségével is gőzölheted, a lényeg, hogy ne érjenek a szemek a vízbe. Ha nagyon kókuszos végeredmény a cél, víz helyett kókusztejbe érdemes áztatni a szemeket.

Ragacsos rizs

rmrct

Hozzávalók 2 személyre:

Alap:

  • 20 dekagramm rizs (ragacsos)
  • 2 deciliter kókusztej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 darab mangó

Kókuszkrém:

  • 2 deciliter kókusztej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A rizst áztassuk hideg vízbe 4 órára.

Egy nagy lábasban forraljunk vizet, a tetejére terítsünk nagyobb méretű konyharuhát, ebbe öntsük bele a rizst, majd tegyünk rá fedőt, gőzöljük 20 percig, amíg megpuhul.

A kókuszkrémhez keverjük össze a kókusztejet a cukorral és az étkezési keményítővel, majd közepes láng felett főzzük össze, amíg sűrű állaga lesz.

A rizspudinghoz melegítsük össze a kókusztejet a cukorral, amíg utóbbi elolvad, majd vegyük le a tűzről és forgassuk hozzá a gőzölt rizst. Fedjük le és pihentessük 10 percig, addig a rizs beszívja a kókusztejet.

Tálalásnál a rizst öntözzük meg a kókuszkrémmel. Mangó illik mellé a legjobban, de más gyümölccsel is kipróbálhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük