Omlós, ragacsos csirkeszárny: kólás pác teszi különlegessé

ccscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hús kólás pácba kerül, melynek köszönhetően kívül ragacsos, ropogós máz borítja, belül pedig omlós lesz.

A baráti, lazulós estéken a sült csirkeszárny kötelező finomság, amely mellé sült krumpli, saláta vagy valamilyen mártogatós illik a legjobban. Ez az az étel, melyet nem lehet szépen enni, jó maszatos lesz utána az ember.

A szárnyát érdemes minél több ideig a pácban pihentetni, úgy lesz jó ragacsos és ízletes. A paletta nagyon változatos, kedvelt a mézes, mustáros vagy a pikánsabb verziók, de egészen hajmeresztőket is ki lehet próbálni. Ilyen ez a kólás pác is.

A kedvelt üdítőtől jó ragacsos lesz a marinád, ízében az ázsiai konyhát idézi a gyömbér és a szójaszósz miatt. Ha szereted a csirkeszárnyat, és nem riadsz vissza a szokatlan ízkombinációktól, akkor érdemes kipróbálnod, szeretni fogod az így készült húst.

Kólás csirkeszárny

ccsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg csirkeszárny
  • 2.5 dl kóla
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 5 evőkanál olaj
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál chilipehely (opcionális)
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A szárnyat az ízületénél vágjuk félbe.

A pác hozzávalóit keverjük össze (kóla, szójaszósz, fehérbor, olaj, só, bors, gyömbér, chili), majd forgassuk meg benne a húst.

A bepácolt húst fedjük le fóliával, tegyük hűtőbe 1-2 órára, de egy estét is állhat így.

A szárnyról öntsük le a pácot, tegyük félre.

Egy kevés olajat öntsünk magas falú serpenyőbe, forrósítsuk fel, majd a szárnyát 8-10 perc alatt süssük benne ropogósra. (Egyszerre csak annyi szárnyát tegyünk a serpenyőbe, amennyi belefér.)

Miután a szárny kisült, vegyünk elő egy nagyobb edényt, melybe az összes szárnya belefér. A húst helyezzük az edénybe, öntsük rá a pácot, főzzük 10-15 percig félig lefedve, míg a szósz besűrűsödik. A főzés alatt a húst fordítsuk meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük