Kolbásszal gyúrt húsgolyók paradicsommártással - Így készítik A Keresztapában

húsgombóc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kedvenc filmjeink ikonikus fogásait otthon elkészíteni iszonyú menő dolog, pláne, ha az ennyire finom, mint ez a húsgombóc.

Ennek a fogásnak ugyan az égvilágon semmi köze az olasz konyhához, mégis annyira jó, annyira kényeztető étel, hogy mindenkinek fel kell vennie a repertoárjába, akár Keresztapa-rajongó, akár nem.

A húsgombóc kolbásszal kikevert darált húsból készül, ettől még szaftosabb, fűszeresebb és sokkal finomabb lesz. Fokhagymás paradicsommártással és al dente-re főtt spagettivel tálald, a mennyei fogást mindenki imádni fogja.

Kolbászos húsgombóc

Clemenza húsgombóca kicsi

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombóchoz:

  • 400 gramm sütni való kolbász
  • 250 gramm darált marhahús
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 mokkáskanál bazsalikom
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 fej vöröshagyma

A mártáshoz:

  • 1 deciliter olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 350 gramm passzírozott paradicsom
  • 480 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál

A tálaláshoz:

  • 500 gramm spagetti
  • reszelt parmezán
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Húsgombóc:

A vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés olívaolajon megpirítjuk. A sütni való kolbászból mindkét irányban finom mozdulatokkal kinyomkodjuk a hús kb. harmadát. A maradék laza kolbászt 3-4 centinként megtekerjük, így mini kolbászkákat kapunk.

A kinyomkodott kolbászhúst és a marhahúst összekeverjük, befűszerezzük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, sózzuk, majd a tojással és a morzsával formázhatóra gyúrjuk. Nyirkos kézzel diónál kisebb gombócokat formázunk belőle. Kevés olívaolajon először a kolbászt, majd a gombócokat elősütjük. 

Szósz:

Forró olívaolajon megpirítjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd ráöntjük a passzírozott és a hámozott paradicsomot. Sózzuk és rászórjuk a cukrot, majd egy burgonyatörővel kicsit megnyomkodjuk. Hozzáadjuk a gombócokat és az elősütött kolbászkákat, majd a kolbászos serpenyőt egy löttyintésnyi vízzel felforraljuk és szintén a mártásra öntjük. Gyengén rázogatva összeforgatjuk, pár perc alatt összefőzzük.

Kifőzzük a spagettit. A gombócos paradicsommártást a tésztára szedjük, majd megszórjuk reszelt parmezánnal és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.

Ha szereted az amerikaiak hedonista kajáit, nézd meg, mit kell még kipróbálnod!

Cover: Getty Images, receptfotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük