Melengető kölesleves sok zöldséggel: tejföllel és petrezselyemmel az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Olcsó, laktató, ráadásul gyorsan és egyszerűen készül a kölesleves, adj egy esélyt neki, próbáld ki az ismert gabonafélét levesbetétként is.
A köles egy szuper, de méltatlanul mellőzött alapanyag: tökéletes túróhelyettesítő vegánok vagy laktózérzékenyek számára, isteni hamis túrógombóc készül belőle, de édes felfújt, puding, fasírt, sőt, még körözött alapja is lehet. Az alábbi receptben levesbetétként funkcionál, sűríti a levest, tartalmasabbá teszi, rizs helyett érdemes kipróbálni.
A köles rostban gazdag, már csak ezért is érdemes lenne beépíteni az étrendbe. Könnyű szétfőzni, úgyhogy figyelni kell, nem kell neki sok idő, de az sem probléma, ha picit kásásabb lesz. Ha zöldségekkel, pirospaprikával, tejföllel és petrezselyemmel dúsítod, isteni levest kapsz majd végeredményül.
Mivel gyorsan megfő, nem kell rá sok időt szánni, akár munka közben is összedobhatod, biztosan jóllaksz tőle, és feltölt energiával is a meleg leves.
Kölesleves
Hozzávalók 6 személyre
- 2 evőkanál olaj
- 3 közepes darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 0.5 darab karalábé
- 0.5 darab zeller
- 80 gramm köles
- 2 tk pirospaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 gramm zöldborsó
- 150 gramm tejföl
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A zöldségeket készítsük elő, pucoljuk meg őket, a répákat vágjuk karikákra, a zellert és a karalábét kockákra – ha fás a zeller, elég félbevágni, hogy csak az íze főjön bele. A hagymát és a fokhagymát hagyjuk egészben.
A kölest öblítsük át.
Melegítsünk egy kevés olajat egy lábasban, dobjuk rá az összevágott zöldségeket. Pár percig dinszteljük őket, majd adjuk hozzá a kölest, keverjük át, picit pirítsuk. Szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, keverjük egybe, majd öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel. Dobjuk bele a hagymákat, szórjuk bele a zöldborsót. Várjuk meg, míg a leves forrni kezd, majd vegyük kisebbre a lángot, fedő alatt főzzük, míg a zöldségek és a köles megpuhul, kb. 15-20 percig.
A tejfölre szedjünk egy merőkanál levest, keverjük vele egybe, majd öntsük az egészet a többi leveshez. Melegítsük össze, majd szórjunk bele összeaprított petrezselymet.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors