Húsmentes, de isteni: kölesfasírt, ami pompás feltét is lehet

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régen a kölesről a madáreledel jutott az eszembe, és valljuk be, nem ez a legnépszerűbb ételünk. Pedig érdemes adni egy esélyt ennek a gabonának és beiktatni az étrendünkbe, mert elképesztően egészséges. 

A kölesnek nincs íze, így sokféle gabona helyettesítésére használható. Bármilyen rizsalapú ételt készíthetünk belőle, legyen az rizottó, esetleg édes vagy sós köleskása. Fasírtba vagy töltelékként is használható. 

Főzés előtt a kölest többször öblítsük le és mossuk át. Miután megmostuk, öntsünk rá háromszoros mennyiségű vizet, és letakarva 20 percig főzzük. 

Szuper egészséges

A köles egynyári fűféle, amelynek a magja nagyon könnyen emészthető, magas rosttartalmú. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de B-vitamint is tartalmaz. Ha rendszeresen esszük, szebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket is. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, így fogyasztása szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Ha rosszkedvünk van, akkor is érdemes enni belőle, mert egy olyan esszenciális aminosavat - triptofánt - tartalmaz, amely segíti a szerotonin, vagyis az örömhormon termelődését. 

Kölesfasírt

kölesfasírt recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 150 gramm köles (hántolt)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zabpehelyliszt
  • 3 darab tojás
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 2 kávéskanál majoranna
  • 2 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A kölest jól mossuk át, majd háromszoros mennyiségű vízben főzzük meg. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apró darabokra. Tegyük egy tálba a kölest, majd keverjük hozzá a tojást, a hagymát, az olajat, a zabpehelylisztet, majd fűszerezzük.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Formáljunk belőle gombócokat, kicsit lapogassuk le. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a fasírtokat. Fél óra alatt süssük meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük