
Klasszikus köményleves csurgatott tojással: minden van hozzá a kamrában

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Olcsó, gyorsan készül és igazi klasszikus - a köménylevest egyszerűen nem lehet nem szeretni.
Gyerekkoromban nem telt úgy hét, hogy nagymamám ne készített volna köménylevest tojással. Nagy kedvenc volt, hiszen az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, a fűszereken kívül alig kell hozzá valami, ráadásul azok is megtalálhatóak egy átlagos kamrában.
Amellett, hogy nagyon olcsó az előállítása a levesnek, nagy előnye még, hogy gyorsan készül, fél órán belül tálalhatjuk is. Az íze pedig garantáltan a gyerekkort idézi majd meg, a klasszikus köménylevesnél kevés jobb dolog van.
Köményleves csurgatott tojással

Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál étolaj
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 csapott teáskanál pirospaprika
- 0.5 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 késhegynyi fekete bors
- 2 darab babérlevél
- 1 közepes darab vöröshagyma
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál ecet
- 1 mokkáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1.2 liter víz
Elkészítés:
Egy lábasban felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Rádobjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel, hozzákeverjük a pirospaprikát, és hozzáöntjük a maradék 1 l vizet is. Alaposan elkeverjük, és hozzádobjuk a megpucolt vöröshagymát, amibe egy X-et vágunk, hogy jobban kiadja az ízeit. Jönnek a fűszerek: őrölt kömény, bors, babérlevél, valamint cukor és só.
A levest közepes lángon 15 percen keresztül főzzük, majd hozzáadjuk az ecetet. Megkóstoljuk, és szükség szerint állítunk az ízeken sóval, borssal, köménnyel vagy ecettel. Pikáns, enyhén köményes, savanykás ízvilágot kell kapnunk.
Ha ez összejött, a tojásokat kevés sóval alaposan felverjük. A levesből eltávolítjuk a babérleveleket és a hagymát, örvényt forgatunk bele egy kanállal, és vékony sugárban belecsorgatjuk a felvert tojást (miközben öntitek bele a tojást, ne kevergessétek a levest, mert nem alakulnak ki a szép tojásszálak.) Egy perc múlva még egyszer óvatosan megkeverjük, levesszük a tűzről, és kis pihentetés után tálaljuk is a levesünket.
Ha más, különlegesebb ételben is kipróbálnátok a kömény és a tojás párosát, akkor készítsétek el ezt a tojás curryt.
Fotó: Street Kitchen