Korianderchutney friss mentával: így készül a fűszeres indiai mártogatós

Koriander-chutney-mentaval-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A friss korianderből és mentából készült chutney egy valódi ízbomba: a kissé pikáns, fűszeres és nagyon frissítő mártogatós remek kiegészítője chipseknek, sült zöldségeknek vagy a tradicionális indiai ételnek, a samosának.

A chutney (ejtsd: csatni) az indiai konyha egyik kedvelt, fűszeres fogása, amely egy friss gyümölcsökből vagy zöldségekből készült szószféleség. Szinte bármilyen alapanyagból készülhet, és gazdag fűszerezésének köszönhetően remekül megszínesíti a vele elfogyasztott sült húsokat, zöldségeket, indiai ételeket. 

Én ezúttal egy zöldfűszeres változatot készítettem el, amelynek friss koriander és menta az alapja, és krémes kókuszjoghurt teszi selymessé. Az elkészült zöld szósz már ránézésre is elbűvölt, az íze pedig minden várakozásomat felülmúlta: frissítő, pikáns, de nem tolakodó, épp annyira intenzív, hogy a vele elfogyasztott étel ízét sem nyomja el. Először készítettem el, de biztos, hogy nem utoljára! Kiváló kísérője lehet ennek a roppanós samosának.

Korianderchutney

Koriander-chutney-mentaval

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 csokor friss koriander durvára vágva (kb. 30 g)
  • 1 csokor friss menta durvára vágva
  • 0.25 fej vöröshagyma durvára darabolva
  • 3 gerezd fokhagyma feldarabolva
  • 3 cm friss gyömbér feldarabolva
  • 3 db friss zöld chili
  • 120 g kókuszjoghurt (vagy más joghurt)
  • 0.5 tk
  • 3 ek friss lime-lé
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk minden hozzávalót egy aprító- vagy turmixgépbe, és pürésítsük homogén állagúra.

Ha nagyon sűrű lenne a chutney, adjunk hozzá 1-2 teáskanál vizet.

Kóstoljuk meg, igény szerint adjunk még hozzá kevés sót. Hűtőben tároljuk, és 3 napon belül fogyasszuk el.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük