Korianderes rizs lime-mal: gyors köret húsok mellé

korianderes-rizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerűen elkészíthető, mégis különleges rizsköretet mutatunk, amelyben a lime és a koriander ízei ölelkeznek össze.

A rizses köretek szépsége az egyszerűségükben rejlik: magában, valamilyen zöldséggel mixelve, de akár friss fűszernövényekkel is elkészíthetők.

A korianderes-lime-os rizs picit a mexikói konyha ízeit idézi, és remekül harmonizál mind a mexikói, mind a mediterrán konyhai ételeivel is. Remek választás lehet akár natúr csirke mellé is, de egy burritót is bármikor feldobhatsz vele.

Tipp

A rizst, attól függően, hogy milyen fajtát használsz, érdemes párszor átmosni hideg vízben, így lemosod róla a keményítőt – nem lesz ragacsos –, illetve a rajta lévő szennyeződéseket.

Korianderes rizs

korianderes-rizs

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 g basmati rizs
  • 2 tk növényi olaj
  • 470 ml víz
  • 1 tk
  • 3 ek friss, aprított koriander
  • 0.5 db lime leve
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb fazékba öntsük bele a vizet, a rizst, az olaj felét és a sót.

Forraljuk fel, és egészen addig lobogjon, amíg a főzővíz fele el nem fő.

Amikor a rizs tetején még épphogy látszik a víz, vegyük le a lángot alacsonyra, és fedő alatt főzzük készre kb. 20 perc alatt.

Ha elkészült, vegyük le a tűzről, de a fedőt még hagyjuk rajta kb. 5 percig.

A friss koriandert mossuk meg, csepegtessük le róla a felesleges vizet, majd aprítsuk fel.

Az elkészült rizst szedjük át egy közepes tálba, majd keverjük össze a korábban apróra vágott korianderrel, a fél lime levével és a maradék olajjal.

Ha szépen összekeveredett a rizs a többi hozzávalóval, már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük