Izgalmas mexikói rizs: a köret zöldségekkel dúsítva készül

Mexikói zöldséges rizs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mexikói rizs zöldségekkel és füstölt paprikával fűszerezve készül, pikáns köret húsok mellé, de önmagában is izgalmas.

A spanyol rizses egytálétel, avagy a paella, rendkívül ízletes és tartalmas, zöldségek és kolbász is gazdagítja. A mexikói rizs hasonlít a spanyolra, több recept szerint kipróbálható, az azonban közös a változatokban, hogy a karakterét a dinsztelt hagyma és a füstölt paprika adja meg.

A mexikói rizs a magyar konyhában is népszerű, igaz, az távol áll az eredeti recepttől. A magyar változatba rendszerint mexikói zöldségkeverék kerül, ezért sokan máris ráaggatják a mexikói rizs nevet.

Az igazi mexikói rizst a dinsztelt hagyma, sűrített paradicsom és a füstölt paprika teszi különlegessé. A zöldségek terén szabad kezet kapsz, ha szeretnéd, kaliforniai paprika, kukorica vagy bab is kerülhet bele, tálalásnál pedig korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva kínáld.

Mexikói zöldséges rizs

Mexikói zöldséges rizs ct

Hozzávalók 4 személyre

  • kevés olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre alaplé vagy víz
  • 200 g zöldborsó (mirelit)
  • 2 darab sárgarépa kockákra vágva
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi füstölt paprika
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
Recept idők

Elkészítés:

Egy magas falú lábasban vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd dobjuk rá a finomra aprított hagymát, és dinszteljük 5-8 percig. Ezután a fokhagymát is keverjük hozzá, majd 20-30 másodperc után a rizst is. Körülbelül 1 perc után öntsük fel az alaplével, és keverjük hozzá a borsót, sárgarépát, sűrített paradicsomot, sót, borsot, füstölt paprikát és a köményt.

A rizst lefedve, alacsony láng felett főzzük 15-20 percig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük