
Izgalmas mexikói rizs: a köret zöldségekkel dúsítva készül

A mexikói rizs zöldségekkel és füstölt paprikával fűszerezve készül, pikáns köret húsok mellé, de önmagában is izgalmas.
A spanyol rizses egytálétel, avagy a paella, rendkívül ízletes és tartalmas, zöldségek és kolbász is gazdagítja. A mexikói rizs hasonlít a spanyolra, több recept szerint kipróbálható, az azonban közös a változatokban, hogy a karakterét a dinsztelt hagyma és a füstölt paprika adja meg.
A mexikói rizs a magyar konyhában is népszerű, igaz, az távol áll az eredeti recepttől. A magyar változatba rendszerint mexikói zöldségkeverék kerül, ezért sokan máris ráaggatják a mexikói rizs nevet.
Az igazi mexikói rizst a dinsztelt hagyma, sűrített paradicsom és a füstölt paprika teszi különlegessé. A zöldségek terén szabad kezet kapsz, ha szeretnéd, kaliforniai paprika, kukorica vagy bab is kerülhet bele, tálalásnál pedig korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva kínáld.
-
2023-03-16 08:32:02
-
2021-11-25 08:32:02
-
2021-08-10 07:52:02
Mexikói zöldséges rizs

Hozzávalók 4 személyre
- kevés olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 bögre rizs
- 2 bögre alaplé vagy víz
- 200 g zöldborsó (mirelit)
- 2 darab sárgarépa kockákra vágva
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- só és bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi füstölt paprika
- 1 késhegynyi őrölt kömény
Elkészítés:
Egy magas falú lábasban vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd dobjuk rá a finomra aprított hagymát, és dinszteljük 5-8 percig. Ezután a fokhagymát is keverjük hozzá, majd 20-30 másodperc után a rizst is. Körülbelül 1 perc után öntsük fel az alaplével, és keverjük hozzá a borsót, sárgarépát, sűrített paradicsomot, sót, borsot, füstölt paprikát és a köményt.
A rizst lefedve, alacsony láng felett főzzük 15-20 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!