Sáfrányos basmati rizs: perzsa recept alapján készül

safranyos-rizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sáfrányos rizs egy eredeti perzsa recept alapján készül. A titka pedig nemcsak a színében, hanem a roppanósságában is rejlik.

Hogyan érhető el az, hogy egy finom, vajas, aranysárga színű rizs ropogós rétegekben tornyosuljon a tányéron, mintha csak a fazék alján pirult volna meg? Nos, egyáltalán nincs szó semmiféle konyhai balesetről, mindössze egy különleges technikáról, amivel a perzsák évszázadok óta készítik a tahdigot.

Ez az étel egy igazi kuriózum a perzsa konyhaművészetben, ahol ezt gyakorta nevezik egyfajta ékkőnek vagy éppen Szent Grálnak. A tahdig szó jelentése szó szerint a fazék alja, hiszen lényegében a fazék alján születő ropogós rizsréteg az, ami ennek az ételnek az esszenciáját adja.

Sáfrányos basmati rizs

safranyos-rizs

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 390 g basmati rizs
  • 50 g
  • 40 g sózatlan vaj
  • 2 csipet őrölt sáfrány
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálba öntsük bele a rizst, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy az kb. 2 ujjnyira ellepje azt.

Kézzel forgassuk át a rizst, amíg a víz zavarossá nem válik. Ezt a zavaros vizet óvatosan öntsük le róla, majd ismét töltsünk rá friss vizet. Ezt a folyamatot egészen addig ismételjük, amíg a víz ki nem tisztul.

Ha kész, csepegtessük le a rizst, és tegyük bele egy nagy tálba 3 evőkanál sóval. Adjunk hozzá hideg vizet, de most elegendő, ha csak 2 cm-re lepi el a rizst.

Ezután hagyjuk az egészet kb. 2 órán át állni. 

A pihentetés végével csepegtessük le a rizst.

Vegyünk elő egy nagy, tapadásmentes edényt vagy egy úgynevezett holland sütőt. 

Forraljunk fel benne 2 liter vizet. Adjunk hozzá 3 evőkanál sót. 

Adjuk hozzá a lecsepegtett rizst és óvatosan keverjük össze, hogy a rizs ne legyen csomós és ne tudjon leragadni az edény aljára. 

Ezután forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük addig, amíg a rizs másfél vagy kétszeresére nő, de még nem lesz pépes. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.

Ekkor vegyük le a tűzről, és szűrjük le.

Alaposan öblítsük le a rizst hideg vízzel, bő fél percen keresztül. Ezzel egyrészt megállítjuk a rizs főzési folyamatát, másrészt ki tudjuk öblíteni a még kifőtt keményítőt is. 

Érdemes ennél a pontnál megkóstolni a rizst, hogy elég sós-e? Ha még nem elég sós, akkor további 1 teáskanál sóval hintsük meg.

Egy kis edényben keverjük össze a vajat 80 ml vízzel, majd kezdjük el melegíteni egészen addig, amíg a vaj fel nem olvad. 

A sáfrányt, egy egészen parányi edényben, áztassuk be 2 evőkanál forró vízbe és tegyük félre.

Azt az edényt, amelyben a rizst főztük eredetileg, mossuk ki, majd öntsük bele a vaj és a víz keverékének a felét.

Egy spatulával vagy kanállal finoman halmozzuk bele az edénybe, annak is a közepére a rizst. A rizsnek hegy alakúan kell felhalmozódnia az edény közepén, és nem szabad, hogy hozzáérjen az edény oldalához.

Ha kész a „hegy”, a fakanál nyelével óvatosan formázzunk rajta 5-7 lyukat, hogy a gőznek legyen hol távoznia.

Ezután fedjük le az edényt. Ha tutira akarunk menni, akkor az edény fedelét bugyoláljuk be egy konyharuhába, és azzal együtt tegyük az edényre. Így a gőz távozni fog a rizsből, viszont nem csapódik vissza az edénybe, hiszen a konyharuha magába szívja azt.

Közepes lángon kezdjük el főzni. Amint elkezdünk sercegő hangot hallani, már csak 5 percig főzzük. Ha bizonytalanok vagyunk a hangban, óvatosan emeljük fel a fedelet, és kukucskáljunk alá. 

5 perc után emeljük fel a fedőt, és óvatosan öntsük rá a rizshegyre a maradék vizes-vajas keveréket. 

Ezután ismét tegyük vissza a konyharuhás fedőt a lábasra, és főzzük további 40-45 percig alacsony lángon. 10-15 percenként nézzünk a fedő alá, hogy minden rendben van-e?

Ezután már csak 10 percig kell főzni, hogy elősegítsük a tahdig ropogós rétegének kialakulását. A leégés kockázatának elkerülése végett tartsuk a lángot alacsonyan.

A mosogatót töltsük fel kb. 2,5 cm-nyi hideg vízzel. Ezután, anélkül, hogy levennénk a fedelet a lábasról, azonnal tegyük bele a mosogatóba az edényt. Ezzel fogjuk elősegíteni, hogy az étel könnyebben kijöjjön majd az edényből.

Kb. 4-5 percig hagyjuk állni. 

Ezután vegyük ki az edényt a vízből és tegyük a konyhapultra. Óvatosan távolítsuk el a fedőt, de vigyázzunk, hogy a még lábasban lévő gőz nehogy rácsordogáljon a rizsre.

Egy kanál segítségével bontsuk le a rizshegyet, és szedjünk ki azt egy tálra. Egészen addig szedjük a rizst, amíg le nem érünk az edény aljára, ahol a várva várt, ropogós rizs lakozik.

A ropogós réteget egyelőre hagyjuk az edény alján, hiszen a sáfránnyal is még dolgunk van.

A sáfrányos vízhez adjunk hozzá 2 vagy 3 púpozott evőkanál rizst, és keverjük össze.

Ezt a sáfrányos rizst ezután tegyük a főtt rizs tetejére, egyenletesen elosztva.

Most jön a főzés legizgalmasabb része: a rizskérges edényre tegyünk egy tányért, ami nagyobb, mint az edény átmérője. Ezután egy határozott, gyors, mégis óvatos mozdulattal fordítsuk fejre a rizskérges lábast. Ha jól dolgoztunk, akkor ez a kéreg egyben fog kijönni a lábasból.

Ebben nagy segítség, ha tapadásmentes edényben készítjük a rizst.

Ha azonban mégsem ez történne, vagy valamiért nem akarna kijönni ez a kéreg, akkor egy spatulával óvatosan nyúljunk alá és segítsünk rajta.

Bárhogy is jön ki végül a rizskéreg az edényből, semmi ok az aggodalomra, vagy a búslakodásra, hiszen az esetleges eszétikai élményvesztés az étel ízéből mit sem vesz el.

A kérget, akár egyben, akár darabokban, tegyük rá a főtt rizsre, közrefogva a sáfrányos réteget is, és tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük