Tartalmas, rizses gombakrémleves: ha valami igazán táplálóra vágysz
A gombakrémleves önmagában is egy tápláló fogás, rizzsel azonban még tartalmasabbá teheted: szuper opció a hűvösebb napokra.
Ha szereted a gombát, és gyakran készítesz belőle krémlevest, akkor ezt az igazán tápláló, rizzsel készülő változatát se hagyd ki a sorból. Maga a leves hasonlóan készül, azonban annyira tartalmas, hogy vacsorára egytálételnek is beillik.
Ha nem számít, hogy nem lesz gluténmentes, akkor rizs helyett akár bulgurral vagy árpagyönggyel is kipróbálhatod (ahogy ennél a másik, gombával készült leves esetében is láthatod): mindkettő ad az ételnek egy újszerű, izgalmas textúrát.
Rizses gombakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 szál póréhagyma felkarikázva (csak a fehér részek)
- 2 közepes sárgarépa feldarabolva
- 3 szál szárzeller feldarabolva
- 500 g csiperke felszeletelve
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 tk pirospaprika
- 1 ek szárított kakukkfű
- 150 ml száraz fehérbor
- 2 csapott ek liszt
- 150 g hosszú szemű rizs
- 1500 ml zöldségalaplé
- 1 tk só
- 0.25 tk bors
- 200 ml kókuszkrém vagy más növényi főzőkrém
- 4 ek sörélesztőpehely
Elkészítés:
Hevítsük fel az olívaolajat, és 2 percig dinszteljük benne a póréhagymát. Adjuk hozzá a répát, a zellert és a gombát, és közepes hőfokon pirítsuk 6-7 percig, vagy amíg roppanósra puhulnak.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát és a kakukkfüvet, és 1-2 perc alatt pirítsuk le, majd öntsük rá a bort, és főzzük 2-3 percig, amíg az alkohol elpárolog. Szórjuk rá a lisztet, keverjük össze, majd adjuk hozzá a rizst, és öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 15-20 percig, vagy amíg a rizs megpuhul.
Keverjük hozzá a kókuszkrémet, a sörélesztőpelyhet, és főzzük további 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről. Azonnal fogyasszuk.
-
2024-04-26 06:32:01
-
2024-04-13 10:16:02
-
2024-04-12 07:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!