Tartalmas, rizses gombakrémleves: ha valami igazán táplálóra vágysz

Rizses-gombakremleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gombakrémleves önmagában is egy tápláló fogás, rizzsel azonban még tartalmasabbá teheted: szuper opció a hűvösebb napokra.

Ha szereted a gombát, és gyakran készítesz belőle krémlevest, akkor ezt az igazán tápláló, rizzsel készülő változatát se hagyd ki a sorból. Maga a leves hasonlóan készül, azonban annyira tartalmas, hogy vacsorára egytálételnek is beillik.

Ha nem számít, hogy nem lesz gluténmentes, akkor rizs helyett akár bulgurral vagy árpagyönggyel is kipróbálhatod (ahogy ennél a másik, gombával készült leves esetében is láthatod): mindkettő ad az ételnek egy újszerű, izgalmas textúrát.

Rizses gombakrémleves

Rizses-gombakremleves-c

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 szál póréhagyma felkarikázva (csak a fehér részek)
  • 2 közepes sárgarépa feldarabolva
  • 3 szál szárzeller feldarabolva
  • 500 g csiperke felszeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 2 csapott ek liszt
  • 150 g hosszú szemű rizs
  • 1500 ml zöldségalaplé
  • 1 tk
  • 0.25 tk bors
  • 200 ml kókuszkrém vagy más növényi főzőkrém
  • 4 ek sörélesztőpehely
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsük fel az olívaolajat, és 2 percig dinszteljük benne a póréhagymát. Adjuk hozzá a répát, a zellert és a gombát, és közepes hőfokon pirítsuk 6-7 percig, vagy amíg roppanósra puhulnak.

Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát és a kakukkfüvet, és 1-2 perc alatt pirítsuk le, majd öntsük rá a bort, és főzzük 2-3 percig, amíg az alkohol elpárolog. Szórjuk rá a lisztet, keverjük össze, majd adjuk hozzá a rizst, és öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 15-20 percig, vagy amíg a rizs megpuhul.

Keverjük hozzá a kókuszkrémet, a sörélesztőpelyhet, és főzzük további 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről. Azonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük