Krémes tejberizs pohárkrém formájában – A sajttorta íze is visszaköszön benne
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
30 perces milánói csirke: parmezán sajt kerül a bundába
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
A tejberizst is fel lehet turbózni, néhány plusz hozzávalóval még krémesebbé, pudingosabbá teheted.
A tejberizs igazi megmentő, ha laktató édességre vágysz. Eheted melegen, kakaóval, de hidegen, sok gyümölccsel is. Érdemes kerek szemű rizsből készíteni, ennek a fajtának magasabb a keményítőtartalma, így sokkal krémesebb lesz. A tűzhely mellett ácsorgást sajnos nem úszod meg, lassú tűzön, kevergetve kell főzni a rizst, érdemes már eleve tej és víz keverékében.
Nem biztos, hogy tudtad, de a tejberizst is főzheted különböző nemzetek ízlése szerint, a svéd tejberizst vaníliapuding krémesíti, a török változatot kicsit meg kell grillezni. Ez utóbbi már pudingosabb állagú a belekevert tojástól. Bármelyiket is készíted, vanília valamilyen formában mindig kerüljön bele. Itt elolvashatod, hányféleképpen főzheted meg a tejberizst.
Pohárdesszertként is működik ez az édesség, ha szereted a sajttorta ízét, akkor a végén krémsajttal tedd selymesebbé.
Krémsajtos tejberizs
Hozzávalók 4 adaghoz
- 220 gramm rizs (kerek)
- 250 milliliter tej
- 100 milliliter víz
- 200 milliliter tejszín
- 60 gramm cukor
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 100 gramm krémsajt (natúr)
- 30 gramm porcukor
Elkészítés:
A rizst a tejjel és a vízzel nagyjából 20 perc alatt főzzük puhára. Amikor a rizs megfőtt, tegyük át egy nagyobb lábasba, öntsünk rá 150 milliliter tejszínt, adjuk hozzá a cukrot és a sót. Közepes lángon folyamatosan keverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről.
A tojást verjük fel egy tálban, majd egyenként kanalazzunk hozzá a rizses masszából néhány kanállal. Minden hozzáadott kanál után jó alaposan keverjük össze. Ekkor kanalazzuk vissza a lábasba a tojásos keveréket, és közepes lángon addig főzzük, amíg forr egyet.
Vegyük le a tűzről, öntsük bele a maradék tejszínt, a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliakivonatot. Ehetjük melegen és behűtve is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors