Krémes tejberizs pohárkrém formájában – A sajttorta íze is visszaköszön benne

2
Nyomtatás
tejberizscover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tejberizst is fel lehet turbózni, néhány plusz hozzávalóval még krémesebbé, pudingosabbá teheted.

A tejberizs igazi megmentő, ha laktató édességre vágysz. Eheted melegen, kakaóval, de hidegen, sok gyümölccsel is. Érdemes kerek szemű rizsből készíteni, ennek a fajtának magasabb a keményítőtartalma, így sokkal krémesebb lesz. A tűzhely mellett ácsorgást sajnos nem úszod meg, lassú tűzön, kevergetve kell főzni a rizst, érdemes már eleve tej és víz keverékében.

Nem biztos, hogy tudtad, de a tejberizst is főzheted különböző nemzetek ízlése szerint, a svéd tejberizst vaníliapuding krémesíti, a török változatot kicsit meg kell grillezni. Ez utóbbi már pudingosabb állagú a belekevert tojástól. Bármelyiket is készíted, vanília valamilyen formában mindig kerüljön bele. Itt elolvashatod, hányféleképpen főzheted meg a tejberizst. 

Pohárdesszertként is működik ez az édesség, ha szereted a sajttorta ízét, akkor a végén krémsajttal tedd selymesebbé. 

Krémsajtos tejberizs

tejberizskész

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 220 gramm rizs (kerek)
  • 250 milliliter tej
  • 100 milliliter víz
  • 200 milliliter tejszín
  • 60 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 100 gramm krémsajt (natúr)
  • 30 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A rizst a tejjel és a vízzel nagyjából 20 perc alatt főzzük puhára. Amikor a rizs megfőtt, tegyük át egy nagyobb lábasba, öntsünk rá 150 milliliter tejszínt, adjuk hozzá a cukrot és a sót. Közepes lángon folyamatosan keverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről. 

A tojást verjük fel egy tálban, majd egyenként kanalazzunk hozzá a rizses masszából néhány kanállal. Minden hozzáadott kanál után jó alaposan keverjük össze. Ekkor kanalazzuk vissza a lábasba a tojásos keveréket, és közepes lángon addig főzzük, amíg forr egyet. 

Vegyük le a tűzről, öntsük bele a maradék tejszínt, a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliakivonatot. Ehetjük melegen és behűtve is. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon