Laktató krumplicurry sűrű szafttal: főételként is megállja a helyét

krumplicurry
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legegyszerűbb krumpli is egészen csodás és tartalmas egytálétellé válik, ha erőteljes fűszerekkel kevered össze.

Isteni, laktató és fűszeres egytálétel a curry, amelyet általában húsosan készítenek, de a vegetáriánusoknak sem kell nélkülözniük ezt az összetett ízvilágot, mert húsmentes változatban is megfőzheted,  például teljesen egyszerű krumpliból. Bármilyen fajta jó hozzá, de a kicsit lisztesebbekből érdemes választani.

Ne paprikás krumplira gondolj, annál jóval ízgazdagabb ez a curry, sokféle erőteljes fűszert fogsz benne egyszerre érezni. Ha vega vagy és a gombát is szereted, ezt a zöldségeset is próbáld ki, nemcsak finom, hanem fehérjegazdag is. 

Érdekesség, hogy a curry kifejezés csak Indián kívül használatos, az angolok nevezték így el ezeket az ételeket, itthon a fűszerkeveréket hívják így.

Krumplicurry

krumplicurry2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 2 darab paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 evőkanál ghee vagy vaj
  • 1 kávéskanál édesköménymag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab zöld chili
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 csipet kurkuma
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 teáskanál koriander (őrölt)
  • 0.5 kávéskanál mustármag
  • 310 milliliter víz
  • 12 darab currylevél
  • ízlés szerint
  • a díszítéshez koriander (friss)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra, a paradicsomot és a krumplit kockázzuk fel. 

Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat vagy a ghee-t. Ghee-t házilag is tudunk készíteni, ennek az az előnye, hogy laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Ha felforrósodott a zsiradék, adjuk hozzá az édesköménymagvakat, és pirítsuk néhány percig. Ezután jöhet a hagyma, amelyet 5 percig dinszteljünk. Dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát, chilit és a gyömbért is, és további 1 percig dinszteljük. Keverjük hozzá a paradicsomot és a kurkumát, sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paradicsom össze nem esik. Forgassuk hozzá a chiliport, a garam masalát, a mustármagot és a koriandert, majd pároljuk további 2-3 percig.

Adjuk hozzá a krumplikockákat, forgassuk össze a többi hozzávalóval, és pároljuk 3-4 percig. Öntsük rá a vizet, szórjuk bele a currylevelet, majd takarjuk le az edényt, és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Időnként keverjük át. (Currylevél helyett reszelt lime-héjat is használhatunk.)

Ha megfőtt, vegyük le a tűzről, hagyjuk rajta a fedőt még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt díszítsük apróra vágott friss korianderrel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük