A legfinomabb krumplifőzelék, ahogy anyukám készíti, babérlevéllel, savanyún, krémesen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Úgy vagyok a krumplifőzelékkel, mint a fasírttal: néha lehet rajta csavarni egyet, mégis a hagyományos a legjobb.
A kedvenc ovis mesém Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdőjéből a Dömdödöm című mese volt, melyben a beszélni nem tudó medve nyeri a versíró versenyt, majd mikor fejére teszi a babérkoszorút, Mikkamakka azt mondja neki: Majd kölcsönadhatod a krumplifőzelékembe.
És valóban, kár lenne ezt a csodálatos fűszert a fejünkön hordani. Érdekes, sok mindenhez használunk babérlevelet, lencséhez, babhoz, néha húsleveshez is, de én mindig úgy érzem, hogy a krumplifőzelékben érvényesül a legjobban az íze és az illata. Így aztán a krumplifőzelék valóban teljesen elképzelhetetlen babérlevél nélkül.
Sokféleképpen szoktam készíteni ezt az ételt, például currynek, vagy citrommal és zellerrel, de a legjobban így szeretem, ahogy Anyukám csinálja. Eredetileg ez a tepsiben sült fasírt hozzá a kötelező partner, de most kolbászmorzsával a tetején ettük, így is nagyon jó volt.
Krumplifőzelék babérlevéllel
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 darab babérlevél
- 0.5 mokkáskanál só
- 2 evőkanál ecet (10%-os)
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. Egy lábosban olajat melegítünk, belekeverjük a fűszerpaprikát, rászórjuk a krumplit, felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy majdnem egészen ellepje. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, lassú tűzön puhára főzzük. Két merőkanálniyt kiszedünk, leturmixoljuk és visszaöntjük. Ecettel savanyítjuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors