A legfinomabb krumplifőzelék, ahogy anyukám készíti, babérlevéllel, savanyún, krémesen

4
Nyomtatás
krumplifőzelék cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Úgy vagyok a krumplifőzelékkel, mint a fasírttal: néha lehet rajta csavarni egyet, mégis a hagyományos a legjobb.

A kedvenc ovis mesém Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdőjéből a Dömdödöm című mese volt, melyben a beszélni nem tudó medve nyeri a versíró versenyt, majd mikor fejére teszi a babérkoszorút, Mikkamakka azt mondja neki: Majd kölcsönadhatod a krumplifőzelékembe. 

És valóban, kár lenne ezt a csodálatos fűszert a fejünkön hordani. Érdekes, sok mindenhez használunk babérlevelet, lencséhez, babhoz, néha húsleveshez is, de én mindig úgy érzem, hogy a krumplifőzelékben érvényesül a legjobban az íze és az illata. Így aztán a krumplifőzelék valóban teljesen elképzelhetetlen babérlevél nélkül. 

Sokféleképpen szoktam készíteni ezt az ételt, például currynek, vagy citrommal és zellerrel, de a legjobban így szeretem, ahogy Anyukám csinálja. Eredetileg ez a tepsiben sült fasírt hozzá a kötelező partner, de most kolbászmorzsával a tetején ettük, így is nagyon jó volt.

Krumplifőzelék babérlevéllel

krumplifőzelék kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 darab babérlevél
  • 0.5 mokkáskanál
  • 2 evőkanál ecet (10%-os)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. Egy lábosban olajat melegítünk, belekeverjük a fűszerpaprikát, rászórjuk a krumplit, felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy majdnem egészen ellepje. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, lassú tűzön puhára főzzük. Két merőkanálniyt kiszedünk, leturmixoljuk és visszaöntjük. Ecettel savanyítjuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon