Könnyed, de laktató focaccia - Krumplitól puha a tésztája

focaccia cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok lepénykenyere, a focaccia annyira finom, hogy muszáj gyakran sütni belőle egy jó nagy adagot.

A focaccia csodálatosan puha, foszlós finomság. A sima fehér kenyértől az különbözteti meg, hogy a focacciának nincs héja, így osztatlan sikert arat kicsik és nagyok körében is. Tökéletes szendvicsalap, de magában, vagy akár főétel mellé is fogyasztják.

A tésztája vastag és puha, de egy plusz hozzávalóval még omlósabbá lehet tenni, ez pedig a krumpli. Akár az előző napi főtt krumplit tesszük bele jól összetörve, akár frissen főzzük ki, az eredmény ugyanolyan jó lesz. 

Krumplis focaccia

focaccia recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 500 milliliter víz (meleg)
  • 11 gramm élesztő (instant)
  • 400 gramm liszt
  • 400 gramm kenyérliszt
  • 250 gramm krumplipüré
  • 2 teáskanál
  • 40 gramm olívaolaj
  • 2 evőkanál olívaolaj (pluszban)
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb tálkában keverjük össze a meleg vizet az élesztővel. Várjuk meg, míg habos lesz, ez körülbelül 5 perc. Amikor az élesztős víz habos lett, öntsünk hozzá egy negyed pohár olívaolajat.

Egy nagyobb tálban jó alaposan keverjük össze a kétféle lisztet, a krumplipürét és a sót.

Az élesztős vizet lassan öntsük a lisztes keverékhez, majd addig dagasszuk a tésztát, amíg puha és ruganyos nem lesz. Nem baj, ha a tészta picit hozzáragad az edény falához. 

Amíg kel a tészta, öntsünk egy evőkanál olívaolajat egy nagy tálba, oszlassuk el benne. Ebbe tegyük át a tésztát, jól forgassuk meg az olajban, majd dagasszuk még egy keveset. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen. 

Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, spricceljünk rá egy evőkanálnyi olívaolajat. Az ujjainkkal jól terítsük szét mindenhol az olajat úgy, hogy a szélekre is jusson. A tésztát helyezzük a tepsibe, húzzuk szét annyira, hogy se túl vékony, se túl vastag ne legyen. Kenjük meg olívaolajjal, takarjuk le, majd hagyjuk még egy órát kelni. 

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A rácsot tegyük a sütő alsó harmadára. 

A tésztába óvatosan nyomjunk mélyedéseket az ujjainkkal. Egy kevés olívaolajat spricceljünk még rá, majd nagy szemű sóval szórjuk meg. Addig süssük, míg aranybarna nem lesz, ez körülbelül 20-25 perc. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük