![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Könnyed, de laktató focaccia - Krumplitól puha a tésztája
![focaccia cover](https://kep.index.hu/1/0/3231/32316/323169/32316923_2478303_47f2b9b8a441386713ae37c47ac6de11_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az olaszok lepénykenyere, a focaccia annyira finom, hogy muszáj gyakran sütni belőle egy jó nagy adagot.
A focaccia csodálatosan puha, foszlós finomság. A sima fehér kenyértől az különbözteti meg, hogy a focacciának nincs héja, így osztatlan sikert arat kicsik és nagyok körében is. Tökéletes szendvicsalap, de magában, vagy akár főétel mellé is fogyasztják.
A tésztája vastag és puha, de egy plusz hozzávalóval még omlósabbá lehet tenni, ez pedig a krumpli. Akár az előző napi főtt krumplit tesszük bele jól összetörve, akár frissen főzzük ki, az eredmény ugyanolyan jó lesz.
Krumplis focaccia
![focaccia recept](https://kep.index.hu/1/0/3231/32316/323169/32316935_569fb68e2493d550e76ce0cf91221086_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 milliliter víz (meleg)
- 11 gramm élesztő (instant)
- 400 gramm liszt
- 400 gramm kenyérliszt
- 250 gramm krumplipüré
- 2 teáskanál só
- 40 gramm olívaolaj
- 2 evőkanál olívaolaj (pluszban)
Elkészítés:
Egy kisebb tálkában keverjük össze a meleg vizet az élesztővel. Várjuk meg, míg habos lesz, ez körülbelül 5 perc. Amikor az élesztős víz habos lett, öntsünk hozzá egy negyed pohár olívaolajat.
Egy nagyobb tálban jó alaposan keverjük össze a kétféle lisztet, a krumplipürét és a sót.
Az élesztős vizet lassan öntsük a lisztes keverékhez, majd addig dagasszuk a tésztát, amíg puha és ruganyos nem lesz. Nem baj, ha a tészta picit hozzáragad az edény falához.
Amíg kel a tészta, öntsünk egy evőkanál olívaolajat egy nagy tálba, oszlassuk el benne. Ebbe tegyük át a tésztát, jól forgassuk meg az olajban, majd dagasszuk még egy keveset. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, spricceljünk rá egy evőkanálnyi olívaolajat. Az ujjainkkal jól terítsük szét mindenhol az olajat úgy, hogy a szélekre is jusson. A tésztát helyezzük a tepsibe, húzzuk szét annyira, hogy se túl vékony, se túl vastag ne legyen. Kenjük meg olívaolajjal, takarjuk le, majd hagyjuk még egy órát kelni.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A rácsot tegyük a sütő alsó harmadára.
A tésztába óvatosan nyomjunk mélyedéseket az ujjainkkal. Egy kevés olívaolajat spricceljünk még rá, majd nagy szemű sóval szórjuk meg. Addig süssük, míg aranybarna nem lesz, ez körülbelül 20-25 perc.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!