
Gombás-krumplis galette: omlós, vajas tészta öleli körbe a pirult zöldségeket
Laktató, ízes és nagyon különleges ez a krumplis galette, ráadásul nem bonyolult az elkészítése sem.
Egy finom, laktató reggelivel mindenki napja jobban indul. Éppen ezért, most egy krumplis galette receptjét mutatjuk, ami leveles tésztával, friss bazsalikommal, újhagymával, sajttal és sok-sok vékonyra szeletelt krumplival készül.
Pillanatok alatt össze lehet dobni az alapot: legutolsó lépésként hintsd meg a tésztát sóval és borssal, mielőtt a forró sütőbe tennéd.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
A bazsalikomleveleket és a kakukkfüvet öblítsük le, csepegtessük le róluk a felesleges vizet, majd aprítsuk fel.
Az újhagymákkal is hasonlóan járjunk el.
A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk fel nagyon vékony karikákra.
A leveles tésztát, ha fagyasztottat használunk, előző este vegyük ki a fagyasztóból és tegyük a hűtőbe. Ha frisset használunk, akkor elengedő 10 perccel a felhasználás előtt kivenni a hűtőből.
Egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát.
Egy akkora tepsibe, amekkora a már kinyújtott leveles tészta, tegyünk sütőpapírt, majd mehet bele a tészta.
Egy villával szurkáljuk meg a tésztát, mielőtt rákerülne a töltelék.
Kenjük meg a tésztát 2 evőkanál olívaolajjal – a széleitől 2 cm-t hagyjunk szabadon –, majd szórjuk rá a bazsalikomot, az újhagymakarikákat, a chilipelyhet, végül pedig a sajtokat.
Egy közepes tálba tegyük bele a felkarikázott krumplikat, majd adjuk hozzá a maradék olívaolajat és a kakukkfüvet is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A fűszeres krumplikat tegyük a sajtos rétegre szépen elrendezve.
A tojást verjük fel, majd a tészta széleit kenjük meg vele, majd hajtsuk rá a töltelékre.
Előmelegített sütőben süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt.
A kész galette-et vegyük ki a sütőből, majd szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu