Laktató krumplis galette sok sajttal: ráérős reggeli is lehet

3
Nyomtatás
krumplis-galette
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a fogás egy igazi, tavaszi reggeleket bearanyozó étel, tele friss fűszernövényekkel, krumplival, sajttal és újhagymával, mindezt egy levelestészta-rétegbe csomagolva.

Egy finom, laktató reggelivel mindenki napja jobban indul. Éppen ezért, most egy krumplis galette receptjét mutatjuk, ami leveles tésztával, friss bazsalikommal, újhagymával, sajttal és sok-sok vékonyra szeletelt krumplival készül.

Pillanatok alatt össze lehet dobni az alapot: legutolsó lépésként hintsd meg a tésztát sóval és borssal, mielőtt a forró sütőbe tennéd.

Krumplis galette

krumplis-galette

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 lap leveles tészta
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. friss, aprított bazsalikom
  • 2 db újhagyma
  • 0.5 tk. chilipehely
  • bors
  • 60 g gruyére sajt
  • 60 g trappista sajt
  • 1 ek. friss, aprított kakukkfű
  • 2 db krumpli
  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 fokra.

A bazsalikomleveleket és a kakukkfüvet öblítsük le, csepegtessük le róluk a felesleges vizet, majd aprítsuk fel.

Az újhagymákkal is hasonlóan járjunk el.

A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk fel nagyon vékony karikákra.

A leveles tésztát, ha fagyasztottat használunk, előző este vegyük ki a fagyasztóból és tegyük a hűtőbe. Ha frisset használunk, akkor elengedő 10 perccel a felhasználás előtt kivenni a hűtőből.

Egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát.

Egy akkora tepsibe, amekkora a már kinyújtott leveles tészta, tegyünk sütőpapírt, majd mehet bele a tészta.

Egy villával szurkáljuk meg a tésztát, mielőtt rákerülne a töltelék.

Kenjük meg a tésztát 2 evőkanál olívaolajjal – a széleitől 2 cm-t hagyjunk szabadon –, majd szórjuk rá a bazsalikomot, az újhagymakarikákat, a chilipelyhet, végül pedig a sajtokat.

Egy közepes tálba tegyük bele a felkarikázott krumplikat, majd adjuk hozzá a maradék olívaolajat és a kakukkfüvet is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A fűszeres krumplikat tegyük a sajtos rétegre szépen elrendezve.

A tojást verjük fel, majd a tészta széleit kenjük meg vele, majd hajtsuk rá a töltelékre.

Előmelegített sütőben süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt.

A kész galette-et vegyük ki a sütőből, majd szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon