
Pihe-puha epres piskóta: a habkönnyű tésztába túró is kerül
Az illatos piros eperszemekből elképesztően finom sütemények készülhetnek, melyekből biztos a repeta, ez a finomság is ilyen.
Az epres süti hallatán szinte mindenki az édes, habos finomságokra gondol, piskótaalappal. Nos, ez az epres süti nem ilyen. A tésztájában finomliszt és kukoricaliszt is helyet kap, íróval együtt.
A kukoricaliszttől a tészta kissé morzsás textúrát kap, az író pedig garantálja a puha, szaftos állagot. Már ennyitől is izgalmas, csakhogy még kecskesajt is kerül az eper mellé. A kecskesajt és az eper szuper páros, előbbi sós íze ellensúlyozza a gyümölcs édességét.
A különleges süteményt még izgalmasabban kínálhatod, ha például az epret rozmaringos vagy levendulás mézben megforgatod, mielőtt a masszába pottyantod. A sütemény tetejére pirított magvak is kerülhetnek a ropogósabb textúra kedvéért.
Készítsünk elő egy 2,5 decis csészét.
Az epret mossuk meg és daraboljuk fel tetszés szerint (egyben is hagyhatjuk a darabokat).
A sütőt melegítsük elő 170 fokosra.
A lisztet keverjük össze a kukoricaliszttel, sóval és sütőporral.
A vajat a cukorral keverjük habosra, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután a kecskesajtot is morzsoljuk hozzá, majd keverjük hozzá a lisztes keveréket, írót és a vaníliakivonatot.
Olvasztott vajjal kenjük ki a formát, majd simítsuk bele a süteményt.
A masszába tegyük bele az epret, majd toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (40-50 perc, de sütőtől függően az idő eltérő lehet, érdemes már a 30. perctől ellenőrizni, hogy halad a sütés).
Fotók: Getty Images
@sobors.hu