Kurkumás aranytej: nincsen párja a téli immunerősítésben

3
Nyomtatás
Aranytej-kurkuma-latte-1
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a kurkumás aranytej latte tele van immunerősítő antioxidánsokkal, tápanyagokkal, vitaminokkal és egészséges zsírokkal. Krémes, kényeztető, mégis 100 százalékban egészséges!

A kurkuma vagy más néven turmeric az ázsiai konyha egyik alapfűszere, ami egyben szuperélelmiszer is. A gyömbérhez hasonlóan ő is gyökérnövény, méretre azonban annál jóval kisebb, a színe intenzív napsárga, az íze pedig erősen fűszeres. A szupernövény fő összetevője a kurkumin nevű hatóanyag, amely gyulladáscsökkentő hatása révén támogatja az immunrendszer zökkenőmentes működését. A kurkuma ugyanakkor egy antioxidáns szupersztár is: nemcsak gátolja a szabad gyökök kialakulását, hanem fokozza a szervezet védekezőképességét is.

Sajnos a kurkumin nehezen hasznosítható a szervezetünk számára. Ahhoz, hogy a véráramból könnyebben felszívódjon és kihasználhassuk az előnyeit, két fontos összetevővel kell kombinálni: ezek a fekete bors és a zsiradék. A fekete borsban található vegyület, a piperin, számos gyógyszer és tápanyag, így a kurkumin hasznosulását is fokozza. Már egy csipet fekete bors is képes 2000%-kal növelni a vér kurkuminszintjét! A bors mellett a megfelelő zsiradék is elengedhetetlen, a kurkumin ugyanis egy zsírban oldódó vegyület. Ebben a receptben ezt a szerepet a kókuszolaj tölti be.

És ha a kurkuma nem lenne elég, akkor a lattédat a szintén szuperélelmiszer gyömbérel, fahéjjal és szegfűszeggel is feldobhatod.

Kurkumás aranytej

Aranytej-kurkuma-latte

Hozzávalók 2 személyre

  • 500 ml zsíros kókuszital
  • 1.5 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk őrölt vagy 1 egész rúd fahéj
  • 0.25 tk őrölt vagy 2-3 db egész szegfűszeg (opcionális)
  • 0.25 tk őrölt vagy 2-3 db egész kardamommag (opcionális)
  • 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 ek finomítatlan (illatos) kókuszolaj
  • 1 ek juharszirup vagy méz
Recept idők

Elkészítés:

Töltsük a növényi italt egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a kurkumát, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget (ha használunk), kardamomot (ha használunk) és a fekete borsot. Alaposan keverjük össze.

Hevítsük 5-10 percig, de ne főzzük fel. Ha egész fűszereket használunk, akkor szedjük ki őket a keverékből, és adjuk hozzá a kókuszolajat és a juharszirupot.

Kézi kávéhabosítóval habosítsuk fel, és töltsük az aranytejet bögrékbe.

Tipp: ha még nem fogyasztottál kurkumát, akkor elsőre intenzívnek találhatod az ízét. A receptben megadott mennyiséget érdemes lehet 1 teáskanálnyira csökkenteni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon