A kurkuma vagy más néven turmeric az ázsiai konyha egyik alapfűszere, ami egyben szuperélelmiszer is. A gyömbérhez hasonlóan ő is gyökérnövény, méretre azonban annál jóval kisebb, a színe intenzív napsárga, az íze pedig erősen fűszeres. A szupernövény fő összetevője a kurkumin nevű hatóanyag, amely gyulladáscsökkentő hatása révén támogatja az immunrendszer zökkenőmentes működését. A kurkuma ugyanakkor egy antioxidáns szupersztár is: nemcsak gátolja a szabad gyökök kialakulását, hanem fokozza a szervezet védekezőképességét is.
Sajnos a kurkumin nehezen hasznosítható a szervezetünk számára. Ahhoz, hogy a véráramból könnyebben felszívódjon és kihasználhassuk az előnyeit, két fontos összetevővel kell kombinálni: ezek a fekete bors és a zsiradék. A fekete borsban található vegyület, a piperin, számos gyógyszer és tápanyag, így a kurkumin hasznosulását is fokozza. Már egy csipet fekete bors is képes 2000%-kal növelni a vér kurkuminszintjét! A bors mellett a megfelelő zsiradék is elengedhetetlen, a kurkumin ugyanis egy zsírban oldódó vegyület. Ebben a receptben ezt a szerepet a kókuszolaj tölti be.
És ha a kurkuma nem lenne elég, akkor a lattédat a szintén szuperélelmiszer gyömbérel, fahéjjal és szegfűszeggel is feldobhatod.
Hozzávalók
2 személyre
- 500
ml
zsíros kókuszital
- 1.5
tk
őrölt kurkuma
- 1
tk
őrölt gyömbér
- 0.5
tk
őrölt vagy 1 egész rúd fahéj
- 0.25
tk
őrölt vagy 2-3 db egész szegfűszeg (opcionális)
- 0.25
tk
őrölt vagy 2-3 db egész kardamommag (opcionális)
- 0.25
tk
frissen őrölt fekete bors
- 1
ek
finomítatlan (illatos) kókuszolaj
- 1
ek
juharszirup vagy méz
- Elkészítési idő: 10 perc
- Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítés:
Töltsük a növényi italt egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a kurkumát, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget (ha használunk), kardamomot (ha használunk) és a fekete borsot. Alaposan keverjük össze.
Hevítsük 5-10 percig, de ne főzzük fel. Ha egész fűszereket használunk, akkor szedjük ki őket a keverékből, és adjuk hozzá a kókuszolajat és a juharszirupot.
Kézi kávéhabosítóval habosítsuk fel, és töltsük az aranytejet bögrékbe.
Tipp: ha még nem fogyasztottál kurkumát, akkor elsőre intenzívnek találhatod az ízét. A receptben megadott mennyiséget érdemes lehet 1 teáskanálnyira csökkenteni.