Lassú tűzön sült, omlós sertéslapocka: vörösborban puhul

7
Nyomtatás
lassan-sult-sertesoldalas2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A lassú, alacsony lángon történő sütésnek köszönhetően nagyon omlós lesz a hús, a vörösboros szósz pedig megkoronázza a fogást.

A lassú sütéssel vagy főzéssel készült ételeknek nincsen párja, és igaz, hogy időigényesek, a végeredmény mindenért kárpótol majd. Ha alacsony hőfokon, sokáig sül a hús, annyira omlós lesz, hogy szinte szétesik, bármilyen köret mellett, de szendvicsbe pakolva is tökéletes lesz.

Az alábbi receptben a sertéslapocka a főszereplő, ebből használhatsz csontosat és csont nélkülit is, de előbbi esetben hosszabb sütési idővel számolj. A húsra olyan fűszerek kerülnek, mint a petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, de ezeket szabadon lecserélheted a személyes kedvenc zöldfűszeredre is. 

Hogy a hús igazán szaftos legyen, vörösbor is kerül alá: ebben szinte párolódik, átjárja kívül, belül, és pluszízzel is felruházza. Ez a bor nem fog kárba menni, ne aggódj: ha elkészült a lapocka, csak szűrd le róla, majd isteni szószt készíthetsz belőle, alább olvashatod, hogyan!

Lassú tűzön sült sertéslapocka

lassan-sult-sertesoldalas

Hozzávalók 8 személyre

  • 2 kg sertéslapocka (csont nélkül)
  • 1 ek. szárított bazsalikom
  • 1 ek. szárított kakukkfű
  • 1 ek. szárított petrezselyem
  • 3 tk.
  • 2 tk. bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 500 ml száraz vörösbor
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra.

A sertéslapockáról itassuk fel a nedvességet egy papírtörlő segítségével, tegyük egy tálcára.

Egy kis tálban keverjük össze a szárított zöldfűszereket, a sót és a borsot.

Szórjuk a fűszerkeverék felét a hús tetejére, oszlassuk el rajta, alaposan dörzsöljük bele. Fordítsuk meg a húst, szórjuk a maradék fűszert erre a felére, alaposan nyomkodjuk bele.

A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra, majd rendezzük el egy öntöttvas edény alján. Tegyük rá a befűszerezett húst, majd öntsük köré a vörösbort. Fedjük le az edényt, toljuk a sütőbe.

Nagyjából 3-3,5 órán át süssük, míg teljesen puha nem lesz, akkor jó, mikor szinte szétomlik magától. Óránként húzzuk ki a sütőből, és locsoljuk meg a szafttal. Ha a belső hőmérséklete eléri a 80 fokot, biztosan készen van.

Ha szeretnénk, a vörösboros szószt szűrjük le, majd a hagyma felével együtt botmixerrel pürésítsük. Utána alacsony lángon főzzük 10-15 percig, míg besűrűsödik, ízlés szerint sózzuk, és ezzel a szósszal kínáljuk a húst.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon