
Laktató, fehérjedús gombócok gombából és lencséből paradicsomszószban – Észre sem veszed, hogy húsmentes

A paradicsomszószba forgatott gombóc akár magában, akár spagettivel vagy rizzsel tálalva is tökéletes fogás.
Ha ismered és szereted is a húsgombócos spagettit, akkor érdemes ennek az ételnek a mentén mindenféle más alapanyagból is golyót készítened, akár húsmenteset is, majd tésztával, szósszal tálalnod.
Ha nem eszel húst, akkor fokozottan oda kell figyelned a fehérjepótlásra, de szerencsére nagyon sokféle módon teheted ezt meg, például hüvelyesekből fedezheted. A lencse az egyik legolcsóbb és legjobb módja ennek, itt olvashatsz szuper recepteket, hogy a lencsefőzeléken túl miket lehet belőle készíteni. Babona ide vagy oda, ne csak újév napján fogyaszd, és ne csak főzeléknek.
A gomba a másik nagyon jó alapanyag a fehérjepótlásra, szintén fontos ásványianyag-forrás és változatosan elkészíthető, ebben a cikkben mindent leírtunk, amit tudnod kell róla. Ebből a két alapanyagból is készíthetsz gombócot, de először természetesen elő kell főzni, illetve párolni a zöldséget és a lencsét, majd sütőben megsütni a golyót. A paradicsomszósz tökéletesen illik hozzá, és a legegyszerűbb, ha spagettivel tálalod.
Lencse-gomba gombóc paradicsomos szószban

Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm lencse
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 250 gramm gomba (csiperke)
- 40 gramm liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 400 milliliter paradicsompassata
- 1 kávéskanál oregánó (őrölt)
Elkészítés:
A lencsét alaposan öblítsük át, majd tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje. Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és lefedve főzzük 15-20 percig, amíg megpuhul.
Közben vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát, majd egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat, és dinszteljük meg őket. Adjuk hozzá a megtisztított és összevágott gombát, és pároljuk 10 percig.
Vegyünk le mindent a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, tegyük a lencsét és a gombás keveréket egy turmixgépbe, adjuk hozzá a lisztet és a fűszereket, majd turmixoljuk egyneművé. Se nem túl kemény, se nem túl puha, gyúrható masszát kell kapnunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréssel. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A masszából formázzunk gombócokat, evőkanállal mindig vegyünk ki egy adagot, gyúrjuk meg őket. A kész golyókat tegyük a sütőpapírra, és vékonyan kenjük meg olajjal. Süssük 20 percig őket.
Amíg sülnek, egy serpenyőbe öntsük bele a paradicsomszószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és morzsoljunk bele zöldfűszereket. Forrósítsuk fel, kicsit bugyogjon, de hagyjuk közepes lángon. Forgassuk bele a megsült gombócokat. Ízlés szerint spagettivel tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!