Laktató, fehérjedús gombócok gombából és lencséből paradicsomszószban – Észre sem veszed, hogy húsmentes
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A paradicsomszószba forgatott gombóc akár magában, akár spagettivel vagy rizzsel tálalva is tökéletes fogás.
Ha ismered és szereted is a húsgombócos spagettit, akkor érdemes ennek az ételnek a mentén mindenféle más alapanyagból is golyót készítened, akár húsmenteset is, majd tésztával, szósszal tálalnod.
Ha nem eszel húst, akkor fokozottan oda kell figyelned a fehérjepótlásra, de szerencsére nagyon sokféle módon teheted ezt meg, például hüvelyesekből fedezheted. A lencse az egyik legolcsóbb és legjobb módja ennek, itt olvashatsz szuper recepteket, hogy a lencsefőzeléken túl miket lehet belőle készíteni. Babona ide vagy oda, ne csak újév napján fogyaszd, és ne csak főzeléknek.
A gomba a másik nagyon jó alapanyag a fehérjepótlásra, szintén fontos ásványianyag-forrás és változatosan elkészíthető, ebben a cikkben mindent leírtunk, amit tudnod kell róla. Ebből a két alapanyagból is készíthetsz gombócot, de először természetesen elő kell főzni, illetve párolni a zöldséget és a lencsét, majd sütőben megsütni a golyót. A paradicsomszósz tökéletesen illik hozzá, és a legegyszerűbb, ha spagettivel tálalod.
Lencse-gomba gombóc paradicsomos szószban
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm lencse
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 250 gramm gomba (csiperke)
- 40 gramm liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 400 milliliter paradicsompassata
- 1 kávéskanál oregánó (őrölt)
Elkészítés:
A lencsét alaposan öblítsük át, majd tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje. Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és lefedve főzzük 15-20 percig, amíg megpuhul.
Közben vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát, majd egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat, és dinszteljük meg őket. Adjuk hozzá a megtisztított és összevágott gombát, és pároljuk 10 percig.
Vegyünk le mindent a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, tegyük a lencsét és a gombás keveréket egy turmixgépbe, adjuk hozzá a lisztet és a fűszereket, majd turmixoljuk egyneművé. Se nem túl kemény, se nem túl puha, gyúrható masszát kell kapnunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréssel. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A masszából formázzunk gombócokat, evőkanállal mindig vegyünk ki egy adagot, gyúrjuk meg őket. A kész golyókat tegyük a sütőpapírra, és vékonyan kenjük meg olajjal. Süssük 20 percig őket.
Amíg sülnek, egy serpenyőbe öntsük bele a paradicsomszószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és morzsoljunk bele zöldfűszereket. Forrósítsuk fel, kicsit bugyogjon, de hagyjuk közepes lángon. Forgassuk bele a megsült gombócokat. Ízlés szerint spagettivel tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors