A hagyományos lencsefőzelék két titka - Így lesz könnyű és kellemesen savanykás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Nem is azzal kéne kezdeni, hogyan, hanem azzal, hogyan ne csináld a klasszikus lencsefőzeléket.
Annyira utáltam a menzás lencsefőzeléket, hogy sosem készítettem klasszikus módon, előre féltem tőle, hogy újra át kell élnem azt az állagot, amiben megáll a kanál.
Pedig ezt a nem kívánt állagot viszonylag könnyű elkerülni. Csak annyit kell tenni, hogy kihagyod a rántást: a lencse csodálatosan be fogja sűríteni saját magát nélküle is. Így nem lesz nehéz, súlyos, és a lencse természetes ízét sem fogja elnyomni semmi. Fontos még az is, hogy nagyon lassan, a lehető legalacsonyabb lángon főzd a főzeléket, így kerülheted el azt, hogy a szemek egészen szétessenek.
A másik titok a mustár. Az alapigazság, hogy kell bele valami savanykás, de ez általában ecet, pedig mustárral még sokkal-sokkal jobb. Most még egy szinttel emelte a mustáros komponenst, hogy angol, csípős mustárport tettem bele, de csak egy egészen picit, hogy ne marja le mindenünket. Nagyon megy hozzá, még mustárosabb, ugyanakkor egyáltalán nem mozdul el túlzott mértékben a klasszikus vonaltól.
Lencsefőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm lencse
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 darab babérlevél
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só
- mustár
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára áztassuk be. Ha ezt esetleg elfelejtettük, akkor is elkészíthetjük a főzeléket, csak lassabban és kevésbé szépen fognak megfőni a szemek.
A hagymát aprítsuk finomra, az olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a lencsét. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi, sózzuk, majd tegyük bele a babérlevelet.
Nagyon alacsony lángon, lassan főzzük, míg a szemek meg nem puhulnak. Kóstoljuk meg, sózzuk és mustározzuk.
A babérlevelet dobjuk ki, és egészen kicsit turmixoljunk bele egy botmixerrel. Kész is van.
Fotók: Ács Bori/Sóbors